Upravljanje slabe aktive bank v okviru mehanizma slabe banke - Merc, Peter (Podjetje in delo, 2013)
Zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB) kot enega izmed ukrepov predvideva odplačen prenos premoženja iz bilance bank upravičenk do ukrepov po zakonu na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Gre za ukrep sanacije posameznih bank z uporabo tako imenovanega mehanizma slabe banke. Z upravljanjem prenesenega premoženja DUTB sledi dvema izmed zakonsko določenih ciljev gospodarni uporabi javnih sredstev in povrnitvi proračunskih sredstev. Uresničevanje tega cilja pa lahko bistveno ovirajo nekatere določbe ZUKSB in uredbe vlade RS, ki posredno ali neposredno urejajo vprašanje upravljanja prenesenega premoženja. V članku so obravnavana omenjena določila, na podlagi pregleda primerjalnopravnih ureditev pa so predstavljene tudi konkretne rešitve.
Keywords: bančništvo; banke; dolgovi; ekonomska kriza; management; terjatve; upravljanje