Medsebojna soodvisnost pravne zaščite in organiziranosti slovenskih manjšin v sosednjih državah - Valentinčič, Dejan (Dignitas (Ljubljana), 2012)
Slovenci živijo kot avtohtona narodna manjšina v vseh štirih sosednjih državah. Po posameznih državah in območjih poselitve znotraj držav se zelo razlikujejo po številu, stopnji narodne zavednosti, pravni zaščiti, ki jo uživajo, stopnji asimiliranosti in samoorganiziranosti. To je posledica političnega okolja, v katerem je posamezna manjšina v zgodovini živela in še danes živi, pravne zaščite, ki jo je uživala v preteklosti, možnosti stikov manjšine s Slovenijo v preteklosti, strpnosti večinskega prebivalstva do pripadnikov manjšine ter ideoloških in političnih delitev znotraj manjšine. Pravna zaščita manjšin v državah je zelo različna, odvisna je od tega, kakšen sistem manjšinske zaščite ima določena država, pa tudi od tega, kakšno stopnjo pravic država manjšini sploh priznava in kako se te pravice udejanjajo v praksi. Stopnja pravne zaščite v preteklosti je zelo vplivala na to, kako se je lahko manjšina razvijala, in se danes najbolj vidi v različni stopnji razvitosti manjšinskih organizacij po posameznih območjih. Kako je manjšina organizirana ter kakšne in koliko kadrovskih zmožnosti ima v svojih vrstah, pa spet vpliva na to, kako ji uspe zastopati svoje interese pred oblastmi in se boriti za izboljšanje svojega položaja. Pravno varstvo, ki ga uživa določena manjšina, in njena samoorganiziranost sta torej vprašanji, ki sta medsebojno soodvisni. V prispevku so primerjalno, med vsemi štirimi sosednjimi državami, predstavljeni sistem manjšinske pravne zaščite, ki jo slovenske narodne skupnosti uživajo, način organiziranosti manjšin ter medsebojni sovpliv stopnje pravne zaščite in organiziranosti slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih štirih državah.
Keywords: Comparative analysis; manjšinska zaščita; Narodna manjšina; narodne manjšine; narodne skupnosti; National minority; organiziranost; Pravice manjšin; pravna zaščita; pravno varstvo; Primerjalna analiza; Rights of minorities; slovenske manjšine