A model of surface roughness constitution in the metal cutting process applying tools with defined stereometry - Adamczak, Stanisĺaw (Strojniški vestnik, 2009)
Proces oblikovanja površinske hrapavosti je kompleksen proces, ki je odvisen od številnih dejavnikov. Analiza najnovejših raziskav iz tega področja kaže, da matematične odvisnosti, uporabljene za ugotavljanje nepravilnosti površine po struženju in rezkanje, niso dovolj dodelane in natančne, zato jih je potrebno popraviti. Razvit je bil nov posplošeni matematični model oblikovanja hrapavosti pri obdelavi z zaokroženimi orodji. Model omogoča kvantitativno analizo vpliva izbire orodja, debeline nedeformiranih odrezkov in vibracij orodja na obdelovanec, odstopek krožnega teka orodja (pri večrezilnih orodjih) in, posredno, obrabo orodja. Model omogoča pripravo ločenih modelov za večino tipičnih operacij obdelave. Površinska hrapavost je predstavljena s parametroma Ra in Rt. Simulacije, opravljene za ta model, so omogočile razvoj nomogramov za napovedovanje in nadzor hrapavosti Ra površin, oblikovanih s čelnim rezkanjem.
Keywords: odrezovanje; hrapavost; rezkanje; matematični modeli