Spremljanje obrabe rezalnega orodja z uporabo signalov krmilnega sistema - Mulc, Tihomir (Strojniški vestnik, 2004)
Varnost in zanesljivost delovanja industrijskih obdelovalnih postopkov je pomemben pogoj za gospodarsko donosnost. Motnje v postopku, kakor so kolizija,preobremenitev, izpad in obraba orodja, niso popolnoma razumljive in povzročajo napake proizvodnega sistema. Da bi preprečili vpliv različnih motenj obdelovalnega postopka, npr. obrabo in lom orodja, posvečajo moderni tehnoloski sistemi posebno pozornost napovedovanju stanja rezalnega orodja. Številne teorije o spremljanju skušajo klasificirati in pojasniti obrabo orodja, vendar se nobena ni dala zadovoljivih rezultatov, ki bi hkrati zagotovila prilagodljivo in preprosto obvladovanje postopka za sprejemljivo ceno. Brezzančna struktura modernega ali digitalnega krmiljenja odpira nove možnosti in perspektive v tem pogledu. V mnogih primerih kombinacija signalov digitalne opreme in internih podatkov krmilnega sistema stroja, skupaj z izpolnjenimi metodami analize signalov, lahko nadomesti zunanje sisteme za spremljanje. Vgradnje programskega modula za nadzor postopka v krmilni sistem stroja omogoča hitre reakcije, če se pojavijo motnje postopka, in sicer brez dodatnega povečanja računalniške opreme.Ta prispevek preučuje občutljivost signalov v nadzornem sistemu na postopke obrabe rezalnega orodja pri čelnem struženju.
Keywords: nadzor stanj; sistemi krmilni; občutljivost signalov; struženje; obraba orodij; rezalna orodja; krmiljenje; obraba