A conceptual framework for multi-way integration (MUWI) with a focus on residents’ multiple identities and intersectionalities - Schneider, Claudia (Dve domovini, 2025)
Konceptualni okviri integracije so se premaknili od enosmerne k dvosmerni integraciji, pri čemer se osredotočajo na vse prebivalce v procesih integracije. Avtorica se v prispevku zavzema za konceptualni okvir za »večsmerno integracijo« (angl. multi-way integration, MUWI), ki se izrecno osredotoča na mnogovrstne identitete prebivalcev in njihovo presečnost, z namenom večje povezanosti in medsebojnega razumevanja med vsemi prebivalci. Pri tem obravnava tudi dejavnike, ki vplivajo na to povezanost, vključno z družbenimi strukturami, socialnimi mehanizmi, artefakti in okoljem. Navedene dimenzije in medsebojne povezave niso pomembne le za raziskovanje procesov integracije, temveč tudi za vzpostavljanje učinkovitih strategij integracije.
Keywords: connectivity; migracije; migration; multy-way integration; povezanost; social mechanisms; socialni mehanizmi; večsmerna integracija