Synthesis and characterization of silica coated magnetic nanoparticles - Drmota, Ana (Informacije MIDEM, 2011)
Magnetne (γ-Fe_2O_3) nanodelce s silikatno (SiO_2) prevleko smo sintetizirali v mikroemulzijskem sistemu: voda/(SDS+1-butanol)/cikloheksan. Raziskali smo vpliv koncentracije reaktantov vodne faze, temperature reakcije, pH vrednosti soobarjanja hidroksidov in tipa surfaktanta na naravo γ- Fe_2O_3 nanodelcev. Debelino nanosa SiO_2 smo kontrolirali s količino dodanega tetraetoksisilana (TEOS) v mikroemulzijo po končani reakciji soobarjanja. Neoblečene in s SiO_2 oblečene γ-Fe_2O_3 nanodelce smo karakterizirali s transmisijskim elektronskim mikroskopom (TEM), rentgensko praškovno difrakcijo (XRD) in merjenjem specifične površine delcev (BET). Pripravljenim vzorcem smo merili specifično magnetizacijo (M). V odvisnosti od velikosti delcev se je spreminjala od 14 do 49 Am^2/kg. Specifična magnetizacija oblečenih nanodelcev je močno padla zaradi nemagnetne narave SiO_2.
Keywords: magnetic nanoparticles; magnetni nanodelci; microemulsion method; mikroemulzijska metoda; nanotehnologija; silica; silicijev dioksid; silika; železov oksid