Razmerje med človeško in umetno inteligenco v luči Habermasove teorije - Gregorčič, Rok (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek namerava raziskati razmerje med človeško in umetno inteligenco v luči teorije komunikativne racionalnosti. V prvem delu analize so predstavljena Habermasova teoretična izhodišča. Izpostavljena je predvsem Habermasova teoretizacija racionalnosti ter premik od monološke h komunikativni racionalnosti. V nadaljevanju se osredotočamo na pojav umetne inteligence (UI) ter na razlikovanje med induktivnimi in deduktivnimi sistemi umetne inteligence. V zvezi s tem osvetljujemo tudi zgodovinsko dogajanje v pogledu na prvi in drugi val raziskovanja UI v preteklem stoletju. Obravnavamo tezo, da je prehod od simbolne UI h konekcionizmu mogoče interpretirati v navezavi na Habermasov prehod od monološke h komunikativni racionalnosti. V zadnjem delu prispevek prikazuje, kako bi Habermasovo teorijo v odnosu med človeško in umetno inteligenco aplicirali še drugače. Pričujoča analiza s pomočjo Habermasove kritike liberalne evgenike oblikuje stališče, ki lahko pomaga pri trajni razmejitvi med človekom in UI.
Keywords: artificial intelligence; communicative rationality; connectionism; genetic manipulation; genetska manipulacija; Habermas, Jürgen; komunikativna racionalnost; konekcionizem; simbolizem; symbolism; umetna inteligenca