China and the world's first freedom of information act - Rydholm, Lena (Javnost (Ljubljana), 2013)
Leta 1766 je bil v švedski skupščini predvsem po zaslugi Andersa Chydeniusa kot prvi na svetu sprejet zakon o svobodi informiranja: Njegovega Veličanstva milostljivi odlok o svobodi pisanja in tiska. Malo ljudi se danes zaveda, da je imelo to kaj opraviti s Kitajsko. K podobi Kitajske kot daljne utopije, cvetoče in politično stabilne države, so največ prispevala dela, kakršno je bilo Geografski, zgodovinski, časovni, politični in fizični opis kitajskega cesarstva in kitajske Tatarske Jeana Baptista Du Haldeja v štirih zvezkih. Na Švedskem sta politika Anders Nordencrantz in Anders Chydenius s svojimi trditvami, utemeljenimi na Du Haldejevih opisih, dokazovala, da je svoboda pisanja, tiska in informacij na Kitajskem obstajala že v antičnih časih in je v veliki meri prispevala k blaginji in stabilnosti Kitajske. V prispevku avtorica proučuje politične pamflete, ki sta jih pisala omenjena švedska politika, da bi pokazala, kako sta uporabljala Kitajsko kot primer za krepitev argumentov v prid zakonu o svobodi tiska na Švedskem.
Keywords: Kitajska; Švedska; svoboda tiska; svoboda informiranja; človekove pravice; human rights; pravna ureditev