Application of the VIKOR method for solving problems in logistics - Mijalkovski, Stojanče (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Ko podjetja sprejemajo strateške odločitve, morajo odgovorne osebe upoštevati čim več vplivnih parametrov, da bi bila rešitev danega problema optimalna. To pomeni, da sprejmejo najustreznejšo odločitev. Večkriterijsko odločanje (VKO) ima zelo široko uporabo pri reševanju zapletenih in pomembnih vprašanj, pri katerih je še posebej pomembno, da podjetje sprejme najustreznejšo odločitev. Sprejetje optimalne odločitve za določen problem neposredno vpliva na finančno uspešnost določenega podjetja. V tem prispevku bomo uporabili metoda VIKOR, ki do zdaj ni bila uporabljena za reševanje problemov, povezanih z izbiro lokacije skladišča, se pa pogosto in uspešno uporablja za reševanje različnih kompleksnih problemov pri uporabi večkriterijskega odločanja. Namen tega prispevka je pokazati, da je mogoče metodo VIKOR uspešno uporabiti za izbiro optimalne lokacije skladišča za podjetje, ki ima podružnice na več lokacijah.
Keywords: izbira; location; lokacija; metoda VIKOR; multi-criteria decision making; selection; skladišče; večkriterijsko odločanje; VIKOR method; warehouse