Vpliv kompleksnih interakcij na razvoj sodelovanja v igri javnih dobrin - Duh, Maja (Anali PAZU, 2025)
Pojav in obstoj sodelovanja med sebičnimi posamezniki je eden najpomembnejših izzivov, ki še vedno vzbuja zanimanje znanstvenikov iz različnih raziskovalnih področij. Ključno orodje tovrstnih raziskav je postala evolucijska teorija iger, ki ponuja zanesljiv teoretični okvir za opis evolucijske dinamike strategij v družbenih dilemah. Hkrati pa napredki v znanosti o omrežjih bistveno izboljšujejo naše razumevanje številnih kompleksnih sistemov v realnem svetu, vključno z razvojem sodelovanja v skupinskih odločitvah in kolektivnem delovanju. Pri tem pa je zelo pomembno, kako so posamezniki vpeti v družbo. Raziskave, narejene v zadnjih treh desetletjih, so pokazale, da je struktura družbenih omrežij eden ključnih dejavnikov pri določanju uspešnosti sodelovanja. Ker se posamezniki v večini realnih situacij lahko premikajo, ima pomemben vpliv na razvoj kooperacije tudi mobilnost oziroma mešanje populacije. Osrednji cilj naših raziskav je bil preučiti, kako različna omrežja interakcij in mešanja igralcev vplivajo na evolucijo sodelovanja v igri javnih dobrin.
Keywords: complex networks; evolucijska teorija iger; evolutionary game theory; igra javnih dobrin; kompleksna omrežja; Monte Carlo simulacije; Monte Carlo simulations; multilayer networks; public goods game; večplastna omrežja