List 44. Gospodarske novice. Mlada praprot — res dobra jed. Resnico je govoril mož, ki je priporočal praprot kot dobro hrano v 40. listu „Novic". Slišal sem sicer že ko pubeč mlad, da velikega travna so zeliša sploh zdrave, in res je, da sleherna rastlina je za kaj, — pa da praprot je za kaj več kot le za naštel, ali kakor Gorenec pravi, za nasteljo, nisem vedil pred , čeravno mi že sivi las na glavi ravno več bela vrana. Tako se "či človek dan za dnevom , pa menda se nikoli ne izuči. Praprot je dobra piča za živino, posebno prešiči in mlade j a-gnjiča jo rade jedo. To so mi povedali hribovci se le te dni. Bivši pa pri dragemu prijatlu A. J. na visoki gori, kjer »Rožce, mnogotere trave Zlahen duh razlivajo , Najdejo zdravila prave. Ki okolj prebivajou — bereva v „Novicahu hvalo praprota. „To morava poskusiti^ rečeva, inhajd! po mlade praproti v gojzd; Jerici, prebrisani kuharci in sestri gosp. župnika, pa rečeva, naj se na večer le pripravi nove sorte špargelj nama skuhati. Troje sorte praproti nabereva: prav mlade za „pošrekati", kakor naše kuharce pravijo , s sirovim maslom (putrom), — druge večje praproti za „pohati" kakor se navadno „šniteu pohajo, in pa še večje že na tri vejice razrašene za sa-lato mer zlo. Prineseva ga domii in Jerica nama ročno napravi trojno jestvino. Mi dva pa se vsedeva k skledicam — kot ostra sodnika. Naši bravci bojo radovedni: kaj sva razsodila. Cujte tedaj! Naj boljega in res prav prijetnega okusa je bila po-hana, gorka; — kakor špargeljni s sirovim maslom p oš reka na je bila enmalo grenkljata, po okusu kakor ar-tičoke in prav pripravna — za dobro, kaplico vina; naj manj nam je dišala v salati mer zla z očetom (jesihom) in. oljem napravljena; ni bila sicer za zavreči , pa ker je ta praprot bolj stara, ni bila tako dobiega okusa. Pohane, se ve da merzle, sem sabo vzel iz Rakitne in prijatlom poku-siti dal z besedo: „to so nove fele špargeljni". Vsi so jih hvalili. Ko sem jim pa povedal, kaj so jedli, mi nihče ni hotel verjeti, da je jedil praprot. V Barovnici in na Verhniki so jo pokušali, pa vsem je pohana praprot dopadla. Zato lahko rečem: Praprot gor, praprot dol, dobro pripravljena mlada je bolja kakor je kumerni pa dragi špargelj ljubljanski! Kuharcam po kmetih, ktere imajo včasih nenadoma kakega gosposkega gosta pogostiti, bo gotovo ta novica všeč. Miiiščck.