Literature of Scotland and Slovenia - Ličar, Luka (ELOPE (Ljubljana), 2011)
Članek skuša vzeti v obzir stanje na Škotskem in v Sloveniji od osemdesetih let prejšnjega stoletja do dandanašnjih dni. V primeru Škotske smo pozornost posvetili procesu devolucije in literarni renesansi, ki je sledila neuspelemu referendumu. Tu je še poudarek na literaturi post-devolucije in izzivi, s katerimi se sooča, tako v smislu retrospektive kot tudi prihodnjih izzivov. Ko gre beseda o Sloveniji v osemdesetih so glavni poudarki na vlogi literature in kulture v procesu demokratizacije ter ponovnem osmišljanju literature, da ustrezno odseva novonastale situacije. Skozi ta proces se razkrijejo nekatere primerjave kot tudi razlike med obema narodoma. Na koncu je vplogled še v nekatere idejne zasnove, ki bi jih veljajo podrobneje raziskati.
Keywords: devolucija; devolution; independence; manjšinska literatura; minority literature; Mladina; Mladina (periodika); neodvisnost; Nova revija; Nova revija (periodika); post-devolucija; post-devolution; Scotland; Slovenia; Slovenija; Škotska