Pomen reproduktivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni - Andolšek-Jeras, Lidija (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Prispevek prikazuje razvoj in uspehe dosedanje organiziranosti zdravstvenega varstva (ZV) žensk in varovanja reproduktivnega zdravja na primarni ravni. Zdravstveni kazalci izkazujejo 98-odstotni obisk v posvetovalnicah, 99-odstotno rojevanje v porodnišnicah, kazalci perinatalne umrljivosti 8/1000 rojstev nas uvrščajo na sredino evropske lestvice, v umrljivosti dojenčkov (6/1000 živorojenih) smo na solidnem mestu, po maternalni umrljivosti pa med najslabšimi v Evropi (27,6/100.000 živorojenih).Splavnost se je znižala na 16/1000 žensk rodne dobe, najbolj v skupini mlajših mladostnic (2/2000). Raba kontracepcijskih pripomočkov (maternični vložek, hormonska kontracepcija) počasi narašča. Zaradi naraščanjaincidence raka na materničnem vratu je organiziran aktivni pristop kpresejanju (program ZORA). Po zdravstveni reformi leta 1992 se je poslabšala dostopnost do reproduktivnega zdravstvenega varstva. Kažejo se omejitve reproduktivnih pravic, opredelitev za izbranega ginekologa pa se postopno izboljšuje. V prispevku so predstavljena različna stališča glede razvoja varovanja reproduktivnega zdravja na primarni ravni v prihodnosti.
Keywords: Abortion, Legal; Abortus legalni; Contraceptives, Oral, Hormonal; Dojenček, umrljivost; Infant Mortality; Kontracipiensi oralni, hormonski; Matere, zdravstvene službe; Maternal Health Services; Maternal Mortality; organizacija; organization; Osnovno, zdravstveno varstvo; Porodnice, umrljivost; Preventive Medicine; Preventivna medicina; Primary Health Care; Reproductive Medicine; reprodukcija; Reproduktivna medicina; woman; zdravstveno varstvo; ženske