Neželeni dogodki v zdravstvenem okolju na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča v letih od 2007 do 2011 - Zupančič Knavs, Irena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: Članek pojasnjuje, kaj je neželen dogodek oziroma incident v zdravstvenem okolju, kako ravnati ob takem dogodku in ali incidente lahko preprečimo. V empiričnem delu prikazuje pogostost poškodb s kontaminiranimi ostrimi predmeti na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije Soča (URI Soča) v letih od 2007 do 2011. Iz prijavljenih poškodb pri delu smo želeli ugotoviti pogostost in vrsto incidentov ter kategorije poškodovanih zdravstvenih delavcev. Iz podatkov o odvzemih krvi za serološke preiskave smo želeli ugotoviti tudi zaščito poškodovanih proti virusu hepatitisa B (HBV). Metode: Podatke o incidentih smo pridobili iz izpolnjenih prijavnic o poškodbi zdravstvenega delavca. Leta 2008 smo poleg prijavnice ob poškodbi zdravstvenega delavca uvedli še vprašalnik za zdravstvene delavce ob incidentu, ki je vseboval vprašanje, ali je bil poškodovani že cepljen proti HBV in kdaj. Za analizo podatkov smo uporabili opisno statistiko. Rezultati: V letih od 2007 do 2011 smo obravnavali 41 incidentov. Največ poškodb (80 %) se je pripetilo z uporabljeno iglo. Večino incidentov so doživele medicinske sestre in zdravstveni tehniki (32), manj incidentov je bilo pri zdravnikih (3), bolniških strežnicah (3) in čistilkah (3). S serološko preiskavo krvi ob incidentu smo ugotovili, da od 33 poškodovanih, ki so bili cepljeni proti HBV, kar 13 (40 %) oseb v krvi nima protiteles proti HBV. Te osebe so bile napotene na ponovno cepljenje. Zaključek: Na URI Soča imamo vpeljana pravila ravnanja ob poškodbi pri delu. Zaposleni so z njimi seznanjeni tudi prek programa preprečevanja bolnišničnih okužb in prek predavanj o incidentih ter njihovem preprečevanju.Poškodbo, zlasti pa incident, je treba takoj prijaviti, da lahko, če je treba, takoj ukrepamo.
Keywords: health care professionals; Health personnel; ostri predmeti; poškodbe; poškodbe pri delu; sharp objects; work-related injuries; zdravstveni delavci