122 Nekoliko o režnji drevja. Kdor hoče od sadnega drevja imeti v resnici kaj dobička, ta ga mora ne le pravilno saditi, ampak tudi pravilno obdelovati. Glavno sredstvo, sadno drevje zdravo in plodno ohraniti, je obrezovanje. Obrezovanje mora biti pa ob pravem času in pravilno zvršeno. Ako ne gledamo na pravi čas in pravilnost režnje, moremo drevju več škoditi, kot pa koristiti. S pričujočimi vrstami hočemo naše sadjarje poučiti, kako je odrezovati in obrezovati mladike ter veje. Ako hočemo mladiko prikrajšati, odrežemo je to- liko, da ostane le še del, ki nam rabi. Ostali del mladike ima pope, ki naj še to pomlad zaženejo. Naj višji pop ostale mladike je navadno za nas najvažnejši, zato moramo mladiko tako rezati, da najvišji pop ne ostane le živ, ampak da tudi naredi lep poganek. Ako odrežemo mladiko tako visoko nad popom, kakor kaže pod. 21., pote .11 se kos nad popom prične sušiti, ker ni listja na njem, ki bi sok nase vleklo. Vsled tega sušenja trpi tudi pop, oziroma poganek in more se celo sam posušiti. Mladiko odrezati preveč blizu popa. ka- kor je videti v podobi 22. tudi ni dobro, ker je nevarnost velika, da se pop posuši; na vsak način pa raste poganek pri taki režnji slabo. Pravilno režnjo poganka kaže podoba 22. Rezati je poševno in rano zamazati s cepilno smolo. Dostokrat smo prisiljeni drevesu vso vejo odrezati. V tem slučaji odreže se veja tikoma pri deblu, kakor kaže podoba 24, in rana se zamaže s kakim drevesnim mazilom ali pa s cepilno smolo. Vejo tako odrezati kakor je videti v podobi 25, da ostane še štor, je zelo škodljivo, kajti ta štor se posuši in strh-leni, trhlenoba rije v deblo in naredi se rak. Podoba 26. kaže deblo predelano z rakom, ki se je naredil vsled take slabo odrezane veje.