Socialne razmere v Mariboru med letoma 1929 in 1935 - Gostenčnik, Nina (Studia Historica Slovenica, 2016)
Socialne razmere v obdobju med letoma 1929 in 1935 v Mariboru vsekakor niso bile najboljše. Obravnavano obdobje je zaznamovala svetovna gospodarska kriza, ki je odsevala tako na vsakdanjem življenju Mariborčanov, v socialnem življenju, v kulturi in nasploh v vseh vidikih mestnega življenja. Mestna občina je na več načinov želela in skušala pomagati prebivalcem. Njeno vodstvo se je spopadalo z močnim naraščanjem brezposelnosti, doseljevanjem prebivalstva in posledično socialno stisko. Prispevek obravnava čas, ko je bilo potrebno sprejemati hitre in pametne odločitve ter meščanom omogočiti dostojno življenje.
Keywords: brezposelnost; družbene razmere; ekonomska kriza; Maribor; socialna pomoč; socialna varnost; socialno skrbstvo; stanovanjska politika