Connection of elongation of galaxy clusters with other properties - Mlinar, Ema (Matrika, 2022)
Jate galaksij so največje znane strukture v vesolju, za katere velja virialni teorem. Njihova pomembna značilnost je oblika, znano je namreč, da imajo obliko elipsoida (ki ima vse tri osi različno dolge). V tem članku je predstavljena povezava med obliko in maso, stopnjo dinamike in obnašanjem v času. S pomočjo zoom-in simulacij petih različnih podobmočij je pokazano, da se podatki iz simulacij zelo dobro ujemajo z opazovalnimi podatki. Mogoče je določiti povezavo med povprečnim 2D razmerjem polosi ter maksimalno podolgovatostjo v 3D. S pomočjo znanih podatkov se tako da določiti omejitev za podolgovatost jate v 3D, ki se zelo dobro ujema s podatki iz simulacij. Rezultati potrjujejo izsledke drugih avtorjev, da so jate v trku bolj podolgovate. Prav tako so tudi masivnejše jate v povprečju bolj podolgovate. V povprečju jate postajajo s časom bolj podolgovate, s tem da tu igra pomembno vlogo masa jate. Masivnejše jate namreč postajajo v povprečju bolj podolgovate s časom, medtem ko manj masivne jate postajajo bolj sferične.
Keywords: elongation; galaksije; galaxies; galaxy clusters; jate galaksij; podolgovatost