Informacijsko-komunikacijska (IKT) oprema v splošnih knjižnicah - Bon, Milena (Knjižnica, 2013)
Namen: V prispevku sta predstavljena stanje opreme informacijsko-komunikacijske tehnologije (dalje opreme IKT) in opravljena analiza na osnovi primerljivih rezultatov z zahtevami, ki jih določajo nekatera domača in tuja strokovna priporočila.Metodologija/pristop: Osrednje območne knjižnice (dalje območne knjižnice) so v letu 2010 izvedle popis opreme IKT po posameznih knjižnicah na svojem območju in pripravile analize stanja opreme IKT na posameznih območjih za to leto. Z zbranimi podatki je Center za razvoj knjižnic (CeZaR) pri Narodni in univerzitetni knjižnici pripravil analizo stanja opreme IKT na ravni države.Rezultati: Ugotovilo se je sicer, da je bil s povečanjem števila računalniških delovnih mest (dalje RDM) v letu 2010 dosežen plan Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 20082011 o povečanju števila osebnih računalnikov. Posodobila se je tudi druga oprema IKT. Z vidika strokovnih priporočil (Standardi, 2005) ugotavljamo, da določilo o številu RDM še zdaleč ni bilo doseženo. Realiziranih je bilo le dobrih štiriintrideset odstotkov (34,35 %) (1.356 RDM od potrebnih 2.050 RDM) zahtev po številu RDM na 1.000 potencialnih uporabnikov glede na število prebivalcev in organiziranost knjižnične mreže. Minimalnih zahtev glede števila RDM po Pravilniku o pogojih za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe (dalje Pravilnik) niso dosegli le na enem območju. Pri tem nismo upoštevali priporočil glede potrebne razvejanosti knjižnične mreže, ampak trenutno stanje. Zgolj na enem območju pa so priporočeno število sicer dosegli, a z zastarelo opremo. Analiza je pokazala, da je bilo v času popisa kar 43 % RDM v splošnih knjižnicah starejših od 5 let, z zastarelo programsko opremo, operacijskim sistemom Microsoft Windows XP, ki bo v naslednjih dveh letih pomenila tudi precejšnje varnostno tveganje. Zato bo nadgradnja operacijskih sistemov nujna za vseh 74 % RDM, ki še delujejo na Windows XP. Za vzdrževanje opreme IKT v slovenskih splošnih knjižnicah v letu 2010 število strokovnih zaposlenihni doseglo priporočil. V skladu s strokovnimi priporočili in stanjem števila RDM v letu 2010 bi splošne knjižnice lahko zaposlovale dobrih 65 strokovnih delavcev (65,3) za opremo IKT (stanje 2010: 29 zaposlenih). Določila Standardov (2005) so bila izpolnjena v višini dobrih 41 %. Od tega jih je bilo 11 zaposlenih v osmih od desetih območnih knjižnic.Omejitve raziskave: Raziskava je bila omejena na popis opreme IKT, ki so jo knjižnice imele ob koncu leta 2010 in na analizo teh podatkov. Upoštevani so bili le zbrani podatki, primerljivi po vseh območij in na takratni razširjenosti knjižnične mreže. Popis ni preverjal priporočila Standardov glede minimalnega števila RDM v vsaki krajevni knjižnici (to je vsaj štiri).Izvirnost/uporabnost raziskave: Ugotovitve analize rezultatov popisa opreme IKT do zdaj še niso bile javno objavljene. Služijo lahko območnim knjižnicam pri načrtovanju strategije razvoja na njihovih območjih, pripravi nacionalnih strateških planov posodabljanja opreme IKT in financerjem kot podlaga za ustrezno zagotavljanje sredstev za naložbe v opremo IKT na posameznem območju.
Keywords: osrednje območne knjižnice; public libraries; splošne knjižnice; central regional library; area regional library; informacijsko-komunikacijska tehnologija; information and communications technology; information communication equipment; Irkutsk International Airport; IKT; Osrednja območna knjižnica; stats; statistics; statistični podatki; Slovenia; knjižnične mreže; Slovenija