Razred v popularnih televizijskih žanrih - Jontes, Dejan (Teorija in praksa, 2011)
V članku bomo proučevali reprezentacije razreda v televizijskih zabavnih programih, pri čemer se bomo osredotočili na trenutno najbolj gledano situacijsko komedijo domače produkcije Lepo je biti sosed ter jo primerjali z nekaterimi drugimi televizijskimi serijami. Izhajamo iz predpostavke, da ima način, na katerega je razred medijsko okvirjen, pomembno vlogo pri dojemanju razrednosti in neenakosti pri gledalcih. Televizijski zabavni programi namreč ravno tako prispevajo k družbeni konstrukciji razreda ter k mitom in stereotipom o posameznih razredih. V članku se bomo še posebej osredotočili na premestitev razreda na druge kategorije, kot sta spol in narodnost, saj raziskovalci ugotavljajo, da je še posebej v situacijskih komedijah razred pogosto premeščen na druge označevalce razlik.
Keywords: Družbeni razredi; Social classes; Television; Televizija; Televizijske oddaje; Television programs; Slovenia; Slovenija