Kulturnopolitične in jezikovnopolitične razmere na Slovenskem ob koncu prve svetovne vojne - Štuhec, Miran (Studia Historica Slovenica, 2020)
Po prvi svetovni vojni se je na narodno-nacionalnem polju zgodilo dvoje: prvič, prekinjanje tokov, ki so slovenski kulturni in duhovni prostor več stoletij vključevali v habsburško monarhijo, ter, drugič, neplodno tekmovanje političnih strank, kar je bilo v času pomembnih vprašanj kulturnega in jezikovnega umeščanja v nove razmere posebej nevarno. Intenzivno iskanje stikov znotraj teritorialno političnega provizorija SHS in kasnejše Kraljevine SHS je bilo nadaljevanje predvojnih procesov, hkrati lahko ugotovimo, da so se kulturnopolitične dinamike 19. stoletja močno izostrile. Njihova posledica so bile mnoga nasprotja, premalo jasno definirani nameni, kalkuliranje in iskanje kratkoročnih političnih ciljev.
Keywords: cultural authonomy; culture; jezik; Kraljevina SHS; kulturna avtonomija; kulturna zgodovina; language; multilingualism; narodnostno vprašanje; party politics; politične razmere; politične stranke; Slovenija; Svetovna vojna 1914-1918; šolstvo; večjezičnost