Effect of a nano-ceramic mold coating on the fluidity length of thin-wall castings in Al4-1 alloy gravity sand casting - Borouni, Mansour (Materiali in tehnologije, 2014)
Tankostenski ulitki iz aluminijevih zlitin so nova priložnost za letalsko industrijo pri proizvodnji lahkih ulitkov z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Tekočnost staljene kovine je pomembna pri proizvodnji ulitkov brez napak, posebno še tankostenskih. Pri gravitacijskem ulivanju tankostenskih ulitkov iz zlitine Al4-1 talina zapolni formo zaradi lastne teže, če pa nima dovolj tekočnosti, to povzroči nastanek napak, kot so hladni zvari, slabo tečenje, napake zaradi krčenja pri strjevanju. Omenjene napake zmanjšujejo kvaliteto in mehanske lastnosti ulitkov. Livnost zlitine je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so temperatura, sestava taline, oblika ulitka in prevleka forme. Predstavljen je vpliv nanokeramičnega premaza, mikrokeramičnega premaza, grafitnega keramičnega premaza in lokalne debeline na tekočnost v ulitkih iz zlitine Al4-1. Rezultati so pokazali, da je mogoče z uporabo nanokeramičnega premaza na peščeni formi izboljšati tekočnost in kvaliteto površine ulitka.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; nano ceramic coating; nanokeramični premaz; micro ceramic coating; mikrokeramični premaz; fluidity length; tekočnost; thin wall castings; tankostenski ulitki