Montažna eko-gradnja - Zupančič-Strojan, Tadeja (Les (Ljubljana), 1999)
Pregled najnovejših spoznanj o možnostih in omejitvah rabe lesa za konstrukcije. Nastajajoča eko-kultura informatike se danes bojuje s potrošniško. Pri tem pa se kaže vrzel med specifienimi pogoji kulturnega prostora in ponudbo zanj. Ta vrzel, ki se stopnjuje z bogastvom kompleksnosti naselbinske krajine, se je pokazala tudi ob zadnjem posvetu o montažnih oz. gotovih hišah v Sloveniji. Naj pričujoče razmišljanje spodbudi diskusijo na prihodnjem posvetovanju. Naj bo to spodbuda za preusmeritev iz veedisciplinarnega v meddisciplinarno usmerjanje razvoja in od specifične tehnologije za univerzalne produkte k univerzalnim strojem za specifiene, lokalne potrebe ter od prilagajanja potrebam in pogojem k izhajanju iz njih v vsej spremenljivosti.
Keywords: architecture; arhitektura; urbanistično načrtovanje; les; montažna gradnja; identiteta