Etažni spektri pospeškov za potresno projektiranje in ocenjevanje opreme stavb - Vukobratović, Vladimir (Gradbeni vestnik, 2015)
Članek obravnava etažne spektre pospeškov, ki določajo potresne obremenitve opreme stavb, občutljive za pospeške. Potresni odpornosti takšne opreme je v predpisih in praksi posvečene premalo pozornosti. Etažni spektri odziva, uporab ljeni v Evrokodu 8, so neustrezni. Natančnejša določitev etažnih spektrov odziva za hteva zamudno in precej zahtevno dinamično analizo časovnega odziva. Namen študije, prikazane v tem članku, je bil razvoj direktne metode za račun etažnih spektrov odziva, ki omogoča račun etažnih spektrov pospeškov neposredno iz projektnega spektra konstrukcije ob upoštevanju dinamičnih karakteristik konstrukcije. Metoda je uporabna tudi pri neelastičnem obnašanju konstrukcije, kar lahko precej pripomore k ekonomičnosti projektiranja opreme. Najprej je bila opravljena parametrična študija, kjer so bili etažni spektri pospeškov elastičnih in neelastičnih konstrukcij z eno in več prostostnimi stop njami izračunani z (ne)linearno dinamično analizo. Oprema je bila modelirana kot elastični sistem z eno prostostno stopnjo. Predlagana metoda je bila verificirana s primerjavo rezultatov z natančnejšimi rezultati, dobljenimi v parametrični študiji. Zaradi svoje eno stavnosti je metoda primerna za uporabo v praksi. V primeru upoštevanja neelastičnega obnašanja konstrukcije jo je treba uporabljati v kombinaciji z N2-metodo ali drugo metodo za poenostavljeno nelinearno analizo konstrukcij.
Keywords: etažni spektri odziva; etažni spektri pospeškov; potresna obremenitev; potresno projektiranje