Injection of brown-coal tar in a statistical relationship with the significant parameters of a blast furnace - Pustějovská, Pavlína (Materiali in tehnologije, 2012)
Ekstremno visoke zahteve po energiji pri proizvodnji železa v plavžu in velika polucija z ogljikovim dioksidom zahtevajo sistematično prizadevanje za zmanjšanje specifične porabe goriv in dezoksidacijskih sredstev pri tem postopku. Ta članek obravnava vbrizgavanje alternativnih goriv v plavž in njihov učinek na delovanje plavža. Vbrizgavanje olja je bilo nadomeščeno z vbrizgavanjem katrana iz premoga. Izvršena je bila primerjalna študija vbrizgavanja generatorskega katrana iz rjavega premoga ter vbrizgavanja olja za oceno učinka vbrizgavanja na zmanjšanje emisije COspodaj2. Na voljo so dnevni parametri vhodnih in izhodnih snovi. Študirano je bilo statistično razmerje med vbrizgavanjem katrana iz rjavega premoga in pomembnimi procesnimi parametri plavža. Izračunani korelacijski koeficienti kažejo tesno povezavo med vbrizgavanjem katrana in drugimi pomembnimi tehnološkimi parametri, kot so poraba koksa, teoretična temperatura zgorevanja in emisije iz plavža.
Keywords: blast furnace; plavž; tar; katran; vbrizgavanje; injection