Multi-objective optimization design of the ejector plate for rear-loader garbage trucks - Ding, Fu-sheng (Strojniški vestnik, 2025)
V delu je predstavljena večkriterijska optimizacija zasnove iztisne plošče, ključne komponente smetarskih vozil z zadenjskim nakladanjem, z namenom ohranjanja trdnosti ob hkratni optimizaciji mase. Zasnovan je bil parametrični model s končnimi elementi iztisne plošče, pri čemer so bili cilji optimizacije usmerjeni v zmanjšanje mase, maksimiranje omejitev deformacij ter zmanjšanje maksimalne von Misesove napetosti. Z analizo občutljivosti je bilo identificiranih sedem ključnih spremenljivk. Sistematična zasnova parametrov je bila izvedena s pomočjo Box-Behnkenovega načrtovanja eksperimentov (BBD), ciljna funkcija pa je bila približana s Krigingovim nadomestnim modelom, katerega učinkovitost je bila primerjana z metodo odzivne površine (RSM). Za določitev optimalne rešitve je bil uporabljen večkriterijski genetski algoritem NSGA-II, ki omogoča lahkotnejšo zasnovo ob izpolnjevanju vseh strukturnih zahtev. Rezultati kažejo, da je možno maso iztisne plošče smetarskega vozila z zadenjskim nakladanjem z optimizacijo zmanjšati za 6,06 %, pri čemer so izpolnjeni kriteriji trdnosti in deformacij. Ta izboljšava ne poveča le učinkovitosti transporta odpadkov, ampak tudi zmanjša proizvodne stroške in izboljša izkoriščenost gradiv.
Keywords: ejector plate; garbage truck; iztisna plošča; Kriging; multi-objective optimization; NSGA-II; smetarsko vozilo; večkriterijska optimizacija