Artificial intelligence and Imago Dei - Platovnjak, Ivan (Bogoslovni vestnik, 2024)
Razvoj umetne inteligence (UI) je s svojo široko uporabnostjo že vplival na skoraj vse vidike življenja, vključno z našim dojemanjem samega sebe. Hkrati UI kliče po modrosti, upanju in veri, ki presegajo sofisticirano znanje, ki ga ustvarja UI. Glavni argument v tem članku je neizogiben poziv k ponovnemu odkrivanju bistva človeške narave, ki ga tehnologija UI ne more ustrezno zajeti. S krščanske perspektive nas UI izziva, da ponovno odkrijemo idejo, da je človek ustvarjen kot imago Dei, Božja podoba, kjer so odnosi bistveni del Božje narave in posledično tudi človeške.
Keywords: anthropology; antropologija; artificial intelligence; Božja podoba; človeška narava; duhovnost; human nature; image of God; spirituality; umetna inteligenca