OMMIMNJE MMl har fe l€po iii nic ne slanc (Dalje.) Veliko nesnage ppvzroči v kuhinji dim, akp se vse prek lahko kadi. Zakajena kuhinja ni lepa in tudi ni zdrava. Ce že drugega ne povzroči, to gotovo, da se gospodinja prehladi, ker mora biti v taki kuhinji stalni prepih, da se sploh obstoji v njej. Ako kuriš v peCi, ti je težje zabraniti dim, da ne pride v kuhinjo. Na vsak naein naj bo tudi pri peči izpeljan izhPd za dim tako, da ga zrak preje, predno bi prišel dim v kuhinjo, potegne v dimnik. Ako se dim prosto pod stropom ziblje, dokler se kje ven ne spravi, tudi kuriti ne bo mogoče dobro. Za okajenje mesa je veliko bplje napraviti na podstrešju poleg dimnika malo kamricp, v katero se v slučaju potrebe spušča dim. Na meso, ki visi v kuhinji, vpliva tudi druga sopara, ki prihaja pri kuhanju raznih stvari, včasih tudi perila, svinjske krme itd. pod strop. Večinoma zaradi tega, ker je to bolj varčno in tudi bolj priročno, pa kuhajp tudi naše gospodinje na štedilnikih. Tudi štedilnik včasih nagaja. Ali ni prav narejen, ali pa ne vleče, ker ni pravilno zakurjen. Glede izdelave štedilnika moramo samo to povedati, da je treba za postavitev istega človeka, ki se na tp spozna, ne pa kar navadnega zidarja. Ako delaš nov štedilnik, poizvej, katera soseda inia prav dobrega, pa naj ga po dotičnem načinu napravi. Glavno je tole: Dotok zraka od spodaj mora biti direkten in obsežen ter se mora s spodnjimi vratci regulirati. Enako mora biti izhod v dimnik brez ovir in zavojev. Na isto je paziti tudi pri kurjavi. Katera bo kar natlačila štedilnik, se bo jezila, da ne gori, goreti pa ne more, ker ni dotoka in odtoka zraka. Sprednja vrata, kjer se nalaga, se pa morajo dobrp zapirati, sicer dotok zraka od tukaj vira gorenje. Po končani kuhi, posebno zvečer, vsaj ob sobotah, pa mora biti štedilnik popolnoma snažen, čeprav vzame to nekaj časa. Najpreje iztrosi ven pepel ter osnaži pcčice, najbolje s časopisnim papirjem. Ploščo ognjišča osnaži najpreje ostankov jedi, nato jo zribaj z vročo vodp in krtačo, če treba tudi s peskom, nakar jo umij in osuši. Kar je iz medi, osnaži, da se bp bliskalo! Uporabi sidol. Emajlirane stvari zmij s tpplo vodp in osuši s saho cunjo. (Dalje sledi.) Kako preženem miši? Gotovo je in pstane stara sovražnica miši — domača mačka. Seveda pa te ne smeš krmiti preveč s čim drugim, tudi jo mpraš zapirati, da si sama ne pomaga. Kadar se pripravljaš, da bi jp spustila nad miši, tedaj jp en dan izstradaj v zaprti sobi in jp zvečer spusti v sobo, kjer prcganjaš miši. — Če se v celoti ne zaneseš na mačke, ppizkusi še s sledečim: Grenke mandeljnc, zdrpbljene in zmešane s sladkorjem, natrpsi na kraj, kjer prihajajp iz lukenj. Ali stolči pleandrove liste v prah, jih zmešaj s peskom in tp nasuj v luknje. Miši ne mprejo prenesti duha pp oleandru. — Strupa ne upprabljaj, se lahkp prenese, ali ti miš pogine ppd ppdom.