Artificial neural networks application in duplex/triplex elevator group control system - Imrak, C. Erdem (Strojniški vestnik, 2008)
Z umetnimi nevronskimi mrežami lahko, v primerjavi z običajnimi krmiljnimi sistemi dvigal, dobimo boljšo rešitev problema porazdelitve klicev potnikov. Zato v prispevku obravnavamo uporabo nevronskih mrež pri skupinskem sistemu krmiljenja. Predstavljena je smiselnost uvajanja umetnih nevronskih mrež. Skupinski sistem krmiljenja dvigal z nevronskimi mrežami lahko predvidi naslednje nadstropje postanka, z upostevanjem priučenega z obdelavo vzorca sprememb v zahtevah potnikov. V prispevku obravnavamo uporabo umetnih nevronskih mrež za porazdelitev najprimernejših kabin v nadstropja z upoštevanjem zahtev potnikov. Umetne nevronske mreže smo uporabili pri dvojnem/trojnem skupinskem sistemu krmiljenja za zmanjšanje čakalne dobe potnikov. Za učenje nevronskih mrež smo uporabili povratni algoritem. Predstavili smo analizo prometa z dvigali in simulacijo rezultatov ter ju primerjali z običajnim sistemom krmiljenja dvigal.
Keywords: dvigala; kontrolni sistemi; nevronske mreže