List 10. Srečna skušnja obilo zdraviga krompirja pridelati. Veliko se je govorilo in pisalo od krompirjeve ku- ge, veliko je bilo nasvetvanih sredstev se je obvarvati, vender se zlasti od zadnje jeseni iz veliko krajev spet sliši, de je krompir močno strohnel. Ti bolezni v okom priti, bi bila perva skerb zve-diti, od kod de pride, ali iz česa de izvira? Kar so že skušnje mnogih kmetovavcov učile, to poterdim tudi jez iz svoje lastne; tudi po mojim previdu izvira krompirjeva kuga iz pregnanja. Ravno kakor prerejene žive stvari — vzemi puro, kopuna, goveda, svinje i. t. d. — postanejo nemožne dalje živeti in gotovimu razpadu zapadejo, ravno tako se godi tudi našimu ne-precenljivimu živežu — krompirju. V Ameriki, svojim pervim kraju, kjer divji rase, je debelosti drobnih jabelk. JVam Evropejcam je bil predroben; mi smo si želeli debeliga in dosti na majhnim prostoru pridelati, zato smo ga na silno gnojne njive sadili, še clo vsakimu posebej v jamice gnojili. Res je , krompir je zrasel debel, in na majhnim prostoru se ga je veliko pridelalo. Tode to nenaravno pregnanje — to silenje zoper njegovo natoro — je krompir tje pripravilo, kamor pride drevo blizo gnojniga kupa vsajeno. Od preobiliga živeža zoper svojo natoro močno rase; se prežene, in kmalo vsahne. Tako se godi tudi našimu blagimu krompirju. Preobilo obdarovan z rejnim sokam se hudo napne, postane velik, brez de bi zamogel ves naserkani rejni sok spodobno prekuhati, in zastanek ga pelje k razpadu — to je k gnjilini ali trohnjenju. Po tem takim kaže ga saditi na močne, pa ne na novo gnojene njive; če pa ni takih, na dobro vdelani invmočno s cestnim blatam ali zemljo namešani gnoj. Ce ravno pri-delk ne bo tako obilen in krompir ne tako debel, bo saj zdrav in tečen, za rejo ljudi in živine dober. Jez sim v želji dobriga pridelka še dalje šel, in sim na močno njivo brez gnoja sajenimu krompirju ob času o si panj a nekoliko dobro vdelaniga (tode ne konjskiga) gnoja tako dal natrositi, de so bili odraselki naj pervo nekoliko z perstjo zakriti, po tem se je vsakimu nekoliko gnoja natrosilo, in verh gnoja, kar je bilo moč, persti nasulo. Dve leti tako obdelovani krompir mi je obilno rodil, in ni kar nič gnjilv Gotovlje na spodnim Štajarskim 26. svečana 1850. Žitnik, fajmošter.