Influence of temperature and binder content on the properties of a sintered product based on red mud - Krgović, Milun (Materiali in tehnologije, 2014)
Članek obravnava preiskavo lastnosti sintranih proizvodov na osnovi rdečega blata v odvisnosti od temperature sintranja in vsebnosti veziva (glina ilit-kaolinit). Rdeče blato (trden odpadek pri izpiranju boksita) je stranski proizvod pri Bayerjevem procesu pridobivanja glinice. Rdeče blato kot surovina v mešanici za sintranje komponent je poceni material za gradnjo in keramiko, rešuje pa tudi okoljske probleme, ki izvirajo iz rednega odlaganja rdečega blata v bazene. Na podlagi rezultatov te študije se lahko sklene, da spreminjanje osnovnih parametrov, temperature sintranja in vsebnosti veziva (glina ilit-kaolinit), omogoča zadovoljive lastnosti sintranega proizvoda glede mehanskih lastnosti, krčenja prostornine med sintranjem in celotne poroznosti.
Keywords: rdeče blato; red mud; clay; glina; porosity; poroznost; compressive strength; tlačna trdnost