O PAPIRNI PANOGI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala papirnica Vipap Videm Krško d.d., VIPRINT 80 g/m 2 Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala papirnica Vipap Videm Krško d.d., VIPRINT 80 g/m 2 O PAPIRNI PANOGI | november 2019 | 22 | XLVII | november 2019 | 22 | XLVII At the time when we are all aware that plastic has been blacklisted by legislators and the public, the paper industry has been scrutinised by the public more than ever. »Is paper really environmentally friendlier?« consumers, traders etc. wonder. Is it time for the paper industry to begin communicating and position itself as it should have? Is this an opportunity to rectify the opportunity missed decades ago when plastic was »put on a pedestal« as an excellent packaging material? YES, we believe so. It is time to explain how proactive the paper industry really is. Združenje papirne in papirno predelovalne dejavnosti PAPIRNA INDUSTRIJA POD DROBNOGLEDOM PAPER INDUSTRY UNDER SCRUTINY Pod drobnogledom V času, ko smo že vsi ozavestili, da se je plastika znašla na črni li- sti zakonodajalcev ter javnosti, je papirna industrija bolj kot kdajko- li pod drobnogledom javnosti. Je papir okoljsko res bolj sprejemljiv? se sprašujejo potrošniki, trgovci…. Je morda zdaj čas, da tudi papirna industrija začne komunicirati in se tako pozicionirati kot ji gre? Je to priložnost, popravni izpit za zamu- jeno priložnost pred več desetletji, ko se je plastika »vkovala v zvez- de« kot odličen embalažni material? DA, mislimo, da vse to. Čas je, da povemo, kako proaktivna je papirna industrija! Situacija Delež papirja, ki je namenjen za izde- lavo različnih vrst embalaže, vztrajno raste in danes dosega že zavidljivih 52 % vsega papirja v EU namenjenega em- balaži. Gre za gibko embalažo, različne etikete, ovoje, vrečke in seveda papir- ne ter kartonske škatle in škatlice. Kar 56 % papirne embalaže je namenjene embaliranju živil in pijač, kjer je papir- na in tudi druga embalaža najbolj pod drobnogledom javnosti, še prej pa za- konodajalcev in inšpektorjev. V javnosti so znane številne afere, ki so papirno embalažo umestile na črno listo, večino- ma je šlo za prehajanje določenih snovi v hrano. Presežek dovoljenih snovi je največkrat izhajal iz potiskovnih barv, lakov, včasih tudi iz prvinskega materia- la. Kje gredo stvari narobe? izključno za določen namen uporabe. V ozadju preproste zmote, da je »papir enak papirju«, je torej na tisoče nians, ki na koncu lahko pripeljejo do tega, da papir ni dobro potiskoven, da se papir- ne vrečke trgajo, da se škatlice seseda- jo itd. Ko je papir izdelan, ga je treba shranjevati in distribuirati ob primerni vlažnosti. Nadalje je v rokah predelo- valcev, kako in s kakšnimi materiali ga nadalje potiskajo, izsekajo, laminirajo itd. In ne nazadnje so na vrsti embaler- ji, trgovci in šele nato usodo embalaže odloči potrošnik: bo odšla z njim do- mov; bo neslavno končala v zabojniku za komunalne odpadke ali ji bo namenil »večni mir« v zabojniku za papir; mu bo morda všeč in jo bo uporabil za shranje- vanje odvečnih gumbov itd. Veriga je torej dolga in dejavnikov tve- ganja ne manjka. V izogib nevšečnostim je predvsem pomembno, da si dobavi- telji v verigi vrednosti zaupajo, se ob- veščajo, skrbijo za sledljivost in ukrepa- nje, če je pač potrebno. Proaktivnost papirne industrije Že leta, desetletja, se s strani Evropske komisije pričakuje zakonodajni okvir za embalažo iz papirja, kot jo že poznajo drugi embalažni materiali, npr. plastika. Zakonodaja je v pripravi že več let in tudi papirna industrija se zavzema za njen čimprejšnji sprejem. Razlogi za pomanj- kanje zakonodaje so prav prej omenjene mnogotere možnosti tveganja, ki na- stopajo v procesu izdelave in predelave papirja. Vendar se je papirna industrija že zgodaj zavedela dejstva, da neobstoj regulati- ve ni prednost, temveč nasprotno. Zato je v okviru evropskega združenja CEPI proaktivno, prvič že leta 2010, sama oblikovala Smernice za stik z živili. Vsebi- na smernic je v skladu s krovno regulati- vo za stik z živili (Framework Regulation 1935/2004 on FCM&A). Leta 2012 je sledila revizija, spomla- di letos (marec 2019) pa je CEPI izdal najnovejše Smernice za stik z živili, ki vključujejo poleg proizvodnje papirja tudi nadaljnjo predelavo papirja. Smernice so namenjene celotni nabavno-dobaviteljski verigi za razumevanje harmoniziranega pristopa in zahtev do krovne regulative za stik z živili, za nadzor zakonskih zah- tev glede proizvodnje, kakovosti, pripra- ve in hrambe dokumentacije. Vključujejo tudi priporočila za izbor primernih ma- terialov za embalažo, služijo pa tudi kot zagotovilo, da obstajajo merila ter da sta urejeni sledljivost in transparentnost. Smernice namenjajo velik poudarek t. i. Risk Assesmentu ali ocenam tveganja. Gre za analizo vseh tveganj, ki se lah- ko pojavijo znotraj celotne nabavno dobaviteljske verige, kakšno tveganje prinašajo in kako to tveganje kontro- liramo. Smernice vzpodbujajo komunika- cijo med deležniki po celotni verigi vred- nosti (Declaration of Complience). Oblikovane smernice so lahko izhodišče za oblikovanje zavezujoče zakonodaje, ki jo Evropska komisija že pripravlja. Papirna industrija je na podro- čju embalaže pod drobnogledom javnosti in stroke glede okoljske ustreznosti, sonaravnosti in krožnega značaja. Dejstvo je, da je papir zelo naraven material, saj je skoraj 99 % surovin in drugih dodatkov za izdelavo papirja naravnega izvora. Pomembno je tudi vedeti, da se vsaka vrsta papirja izdeluje Pod drobnogledom Če je zasnova embalaže podreje- na le cenovnemu pritisku, lahko hitro povzročimo tveganje za okolje ali celo zdravje kupca izdelkov. Pomembno tesno sodelovanje naročnika embalaže, oblikovalca in strokovnjakov s področja tiska in predelave, ki imajo ustrezna znanja glede tiskarskih barv, le- pil, UV-filtrov in drugih pomožnih materialov. Glede na svetovne trende v smeri kro- žnega gospodarstva, ponovne upora- be in reciklaže, ki se spodbujajo tudi s poglabljajočimi obveznostmi razširjene odgovornosti proizvajalcev, se na emba- lažnem trgu odpirajo nove možnosti za embalažo iz papirja in kartona na račun omejevanja uporabe plastične embala- že. Plastični izdelki za enkratno upora- bo so z uredbo SUP (Single Use Plastics) omejeni in nenaklonjenost plastiki se je iz zakonodajalnega nivoja preselila tudi v splošno javnost. Otoki smeti sredi zalivov, oceanov, umirajoče živali, ki se zapletejo v plastične izdelke, mikropla- stika, ki je prišla v prehransko verigo … to ljudi pač ne pusti ravnodušne. Pomen sodelovanja znotraj dobavne verige V luči zmanjševanja uporabe plastike pa ni dovolj le izbrati drug material za em- balažo, temveč je treba za zagotavljanje okoljske ustreznosti in varnosti emba- laže biti pozoren tudi na to, s katerimi barvami bomo embalažo potiskali, kako jo bomo izdelali, katera lepila, UV-filtre bomo uporabili oziroma se jim bomo izognili. Papir je material, narejen iz naravnih su- rovin, ki so dobro poznane, mogoče jih je večkrat reciklirati in sistem recikliranja odlično deluje že vrsto let. Embalaža nudi zaščito izdelku, je nosi- lec informacij, izraža značaj izdelka in ne nazadnje mora biti okolju prijazna in je, poleg vsega naštetega, tudi prodaj- no orodje izdelka. Zelo pomembno je, da se pri embaliranju (še posebej živil) ne samo izbere okoljsko ustrezen mate- rial – papir/karton, temveč je treba biti pozoren tudi na vpliv tiskarskih barv, lepil in drugih materialov. Člani iniciative Healty printing se povezujejo s ciljem ekonomičnega in zdravega tiska, ki bo omogočal lažje in boljše recikliranje in kompostiranje tiskovin ter embalaže. Members of the Healthy Printing Initiative connect to foster economic and healthy printing, which will facilitate easier and better recycling and composting of printed matter and packaging. embalaži. Cilj je ekonomičen in zdrav tisk, ki bo omogočal lažje in boljše reci- kliranje ter kompostiranje. Eco design pridobiva na pomenu Nosilka naslova 37. slovenski oskar 2018 za embalažo je prodajna emba- laža, zasnovana za pisalo Scriba Stylus, ki jo je zasnovala mlada industrijska oblikovalka Andreja Pogačar, konstruk- cijska oblikovalka embalaže in doktor- ska študentka na Naravoslovnotehniški fakulteti (področje interaktivne trajno- stne embalaže). Tveganje za škodljiv vpliv na zdravje in okoljsko neustreznost embalaže se lah- ko zmanjša tudi tako, da se k zasnovi embalaže povabi preverjene dobavite- lje, ki imajo bogate izkušnje in katerih izdelki so certificirani. V časovni stiski ter ob poplavi ponudbe in informacij je včasih izbor pravih par- tnerjev velik izziv. Pobuda za zdravo tiskanje V pomoč uporabnikom ter z namenom vzpodbude in povezovanja je EPEA 1 s podporo fundacije DOEN 2 sprožila po- budo za zdravo tiskanje – Healty Prin- ting. Glavni namen iniciative je sodelo- vanje za povečanje razpoložljivosti bolj zdravih snovi v tiskanih publikacijah in 1 EPEA – Environmental Protection Encouragement Agency; evropska agencija, katere osnovo poslanstvo je spodbujati pristop Cradle to cradle (C2C) ali po slovensko od zibke do zibke, ki je temeljni princip krožnega gospodarstva. | https://epea-hamburg.com 2 Fundacija DOEN podpira pionirje, ki si močno prizadevajo za vzpostavitev bolj zelene, bolj vključujoče in ustvarjalnejše družbe. | https://www.doen.nl/ V praksi se vse prevečkrat zgodi, da se embalaža snuje na hitro, da se išče zgolj nadomestek za okoljsko manj primeren material, ki bi bil čim cenejši. Zelo hitro se lahko zgodi, da sicer spremenimo embalažo, ki pa resnici na ljubo zaradi cenovnega pritiska in zato uporabe ne- ustreznih, včasih cenenih materialov ni več okoljsko prijazna rešitev. Zasnova embalaže ni le kreativen pro- ces, upoštevati je treba fizikalne in ke- mijske dejavnike. O PAPIRNI PANOGI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala papirnica Vipap Videm Krško d.d., VIPRINT 80 g/m 2 Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala papirnica Vipap Videm Krško d.d., VIPRINT 80 g/m 2 O PAPIRNI PANOGI | november 2019 | 22 | XLVII | november 2019 | 22 | XLVII Slovar izrazov Dobavna veriga (Supply chain) – obsega sistem ljudi, aktivnosti ter pretok informacij in storitev, v katerega so vključeni proizvajalci, dobavitelji, distributerji in kupci. Oblikovanje izdelka (Product design) – je proces, ki obsega celo pot od prve ideje preko izdelave prototipa do proizvodnje in lansiranja izdelka v trgovsko verigo. Je kom- binacija umetniških in znanstvenih idej ter ustrezne teh- nologije. C2C (Cradle to Cradle) – koncept od zibelke do zibelke je sistem vzpostavljanja dobrih praks in temelji na obliko- vanju in izvajanju načel (so)naravnega delovanja, kot je npr. kroženje snovi z minimalnim nastajanjem odpadkov ter nadomeščanje fosilnih surovin z obnovljivimi, kar spod- buja trajnostni razvoj. Kaskadna raba surovin – je celovita izraba materiala za pridobivanje različnih komponent s tržnim potencialom v določenem smiselnem zaporedju, in je odvisna od sestave surovine. Rezultat zaporednih izolacij in pretvorb je niz produktov z različno dodano vrednostjo. Preostanek mate- riala, ki ga ni več možno snovno predelati, lahko služi kot energent. LCA (Life Cycle Assessment) – analiza življenjskega cikla je vrednotenje vplivov na okolje, ki nastajajo v ce- lotnem življenjskem ciklu izdelka, in sicer od pridobivanja surovin do končne odstranitve. Omogoča oceno vidikov in vplivov na okolje, ki izvirajo iz vseh stopenj življenjskega kroga, vključno s pridobivanjem in predelavo naravnih vi- rov, proizvodnjo, distribucijo, transportom, uporabo, pon- ovno uporabo, recikliranjem in drugimi načini predelave in končno odstranitvijo odpadkov. EKO dizajn – zasnova in razvoj izdelka ob upoštevan- ju vseh okoljskih vidikov od izbire surovin, predelovalne tehnologije, transporta, uporabe in ponovne uporabe ali recikliranja ter odstranjevanja z namenom zmanjšati nega- tivni vpliv na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka. Aktivna embalaža – označuje material, ki je sestavljen tako, da sprošča aktivne komponente v živila ali jih absor- bira iz živila z namenom podaljšati trajnost ali izboljšati pogoje pakiranja (EU odredba – 1935/2004). Gre za lo- vilce kisika, vlage, etilena, arom, emitorje ali lovilce CO 2 in protimikrobno zaščito. Pametna embalaža – označuje materiale, ki spremljajo stanje pakiranih živil ali okolja, ki živila obdaja z namenom podati informacijo o njegovi kakovosti med transportom in skladiščenjem (EU odredba – 1935/2004). Embalaža vsebuje nosilce informacij, senzorje za hitro in kvantitativ- no določitev analizirane snovi v embalaži in indikatorje, ki podajajo stanje pakiranega živila na osnovi vizualne spre- membe. Pod drobnogledom Kriteriji žirije za podelitev nagrade so izvirnost, inovacija, zaščita vsebine (var- nost in higiena izdelka), trajnostni vidiki embalaže in njene proizvodnje, prakti- čnost uporabe, estetika, tržna komuni- kativnost ter skladnost med izdelkom, embalažo in tržnim sporočilom. Nagrajena rešitev je embalaža, ki ne potrebuje lepila in laminacije, je mini- malno potiskana, s čimer sporoča eko- loško zgodbo naročnika. Sestavljena je iz dveh delov, nepotiskanega valovitega kartona, ki se zloži sam vase in ume- tniškega papirja z minimalno potiskano površino. Oba sestavna dela embalaže sta preprosto sestavljiva brez lepljenja. Razgrnjena površina materiala je izkori- Petra Prebil Bašin, direktorica ZPPPI pri GZS Ana Sotlar, Papirnica Vevče Proizvodnja d.o.o. ščena skoraj v celoti, tako da je ob izse- kovanju plašča embalaže izredno malo odpadka. Embalaža se po odsluženju preprosto reciklira kot papirni odpadek. Z izdelavo embalaže v dveh delih je znižan strošek izdelave. Naročnik bo v prihodnosti namreč zasnoval več variant namenjenih za različne skupine ljudi. Tako bo različna vizualna sporočila tiskal zgolj na ovoj embalaže, ki bo zapečati- la osnovni nepotiskan del iz valovitega kartona. Pri oblikovanju embalaže sta ključni osredotočenost na kupca in njegove potrebe ter okoljska ozaveščenost. Pri zasnovi pa je bilo treba upoštevati teh- nične značilnosti tako izdelka kot tudi embalaže in ves čas snovanja vključevati tudi ključne dobavitelje materialov, ki so razpoložljivi na trgu. Vključevanje načel ekološkega obli- kovanja je velikokrat prezrto zaradi pomanjkljivega zavedanja in strokov- nega znanja snovalcev ter proizvajalcev embalaže. Avstrijski oblikovalec Viktor Papanek je izpostavil: »Z ustvarjanjem cele nove vrste trajnih odpadkov, ki so preplavili naše okolje, in z izbiro materi- alov ter procesov, ki onesnažujejo zrak, ki ga dihamo, so oblikovalci postali ne- varna pasma.« Five companies from the paper and paper converting industry joined a consortium of 35 companies from the food and beverage production sector and five companies from the plastic production sector at the KOC Hrana 2 project. The goals of the project are to introduce common interests in the field of safe food and packaging, and particularly, to carry out joint training and solve problems in this field. The project is conducted from September 2019 to May 2021. Almost € 550,000 will be allocated for training. Združenje papirne in papirno predelovalne dejavnosti pri GZS PAPIRNIČARJI V PROJEKTU KOC HRANA 2 PAPERMAKERS IN THE »KOC HRANA 2« PROJECT Pet podjetij papirne in papirnoprede- lovalne dejavnosti se je pridružilo kon- zorciju 35 podjetij iz sektorja proizvo- dnje živil in pijač ter petim podjetjem s področja proizvodnje plastike na 2,5-letnem projektu KOC Hrana 2, ki si prizadeva za uveljavljanje skupnih interesov na področju varne hrane in embalaže, predvsem pa za izvajanje skupnih izobraževanj ter reševanje problemov na tem področju. Projekt traja od septembra 2019 do maja 2021, za izobraževanja pa bo name- njenih skoraj 550 tisoč evrov. KOC hrana 2 je sicer nadaljevanje uspešno zaključenega projekta KOC hrana, ki je sle- dil panožnim ciljem na področju izobraže- vanja in kompetenc v živilskopredelovalni dejavnosti. Ob vnovičnem razpisu smo na GZS razmišljali o razširitvi konzorcija po ve- rigi vrednosti in vsekakor je embalaža tista, ki sledi v verigi varno predelane hrane, saj ima pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti hrane, ohranjanju njene kakovosti ter preprečevanju zavržene hrane in drugih izdelkov. Poleg tega embalaža vpliva tudi na videz in funkcionalno rabo embalirane- ga izdelka. Živilskopredelovalni sektor ter proizvodnja pijač sta za proizvajalce embalaže zelo po- membna sektorja, saj je kar 36 % embala- že namenjene embaliranju živil in nadalj- njih 16 % za pijače. Papir je poleg plastike najpomembnejši embalažni material tudi v tem segmentu. V konzorcij vključenim podjetjem so, poleg povezave po nabavno-distribucijski veri- gi, skupni raziskovalno-razvojni izzivi na skupnih in panožno značilnih področjih, zagotavljanje atraktivnih delovnih mest, posodabljanje procesov v smeri krožnega gospodarjenja, digitalizacije ter težnja po Embalaža je ena izmed najpo- membnejših aplikacij uporabe papirja, če ne najpomembnejša, saj je dobrih 52 % proizvedenega papirja namenjenega za izdelavo embalaže. Papir je poleg plastike najpogosteje uporabljen embalažni material. večji učinkovitosti delovanja. Največjo vlo- go pri tem ima razvoj kompetenc in uspo- sobljenosti zaposlenih v teh podjetij. Svetovni trendi gredo v smer povezo- vanj, prenosa znanj ter medpanožnih razvojnih aktivnosti, zato pričakujemo določene sinergijske učinke med vklju- čenimi panogami. Projekti Izobraževanja, izvedena v okviru KOC Hrana 2, bodo vezana na krepitev ene od navedenih ključnih kompetenc: 1. Usmerjenost na izboljšave procesov 2. Osredotočenost na kupce, nove pristope trženja in marketinga 3. Izboljšanje znanja digitalizacije, avtomatizacije, robotizacije in logistike 4. Strokovnost na področju naprav, strojev, opreme in materialov 5. Skrb za kakovost, gospodarnost in odgovorno ravnanje 6. Poznavanje zakonodaje 7. Inovativnost 8. Eko dizajn 9. Skrb za trajnostni razvoj 10. Vodenje, odločanje, prevzemanje odgovornosti 11. Veščine prenašanja znanja, vseživljenjskega učenja in mentorstva 12. Medsebojno sodelovanje, komunikacija in timsko delo Podjetja s področja papirništva, vključena v KOC Hrana 2: Aki, d. o. o., EGP , d. o. o., Eurobox, d. o. o., Tovarna papirja Goričane, d. d., Radeče papir nova, d. o. o. Petra Prebil Bašin, direktorica ZPPPI pri GZS Projekt KOC HRANA 2 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.