Magnetni gradiometer z ultrahladnimi atomi cezija na osnovi ene same Stern-Gerlachove slike - Gosar, Katja (Matrika, 2020)
Magnetno polje lahko merimo preko Larmorjeve precesije atomske magnetizacije. V članku je pojasnjena dinamika magnetizacije v magnetnih poljih, vključujoč Larmorjevo precesijo in Rabijeve oscilacije ter uporaba Stern-Gerlachove metode za zaznavanje projekcije magnetizacije hladnih cezijevih atomov. Predstavljena so eksperimentalna opažanja teh pojavov in demonstracija metode za merjenje ene komponente tenzorja magnetnega gradienta na osnovi ene same Stern-Gerlachove slike.
Keywords: Larmor precession; Larmorjeva precesija; magnetic field; magnetic field gradient tensor; magnetic gradiometer; magnetizacije; magnetization; magnetni gradiometer; magnetno polje; Rabi oscillation; Rabijeva oscilacija; tenzor magnetnega gradienta