Uporaba vodnega curka kot prisilnega sredstva policije v izbranih državah Evropske unije in njegova uporaba v Sloveniji v času pandemije - Krope, Srečko (Varstvoslovje, 2023)
Namen prispevka:S primerjavo domače in tuje zakonodaje smo preučevali podobnosti inrazlike v načinih in pogojih uporabe vodnega curka kot prisilnega sredstvapolicije v Sloveniji in izbranih državah Evropske unije (EU). Prav tako smougotavljali, ali je v času pandemije koronavirusa v Sloveniji zaznati več primerovuporabe vodnega topa kot v letih prej.Metode:Prispevek je kvalitativnega značaja, kjer smo v okviru pregleda znanstvene instrokovne literature ter zakonodaje uporabili metodi deskripcije in kompilacije.Pri tem smo opravili analizo preteklih letnih poročil policije s področja uporabeprisilnih sredstev, s poudarkom na uporabi vodnega curka. Skozi primerjavodomače in tuje zakonodaje o uporabi prisilnih sredstev policije smo uporabilitudi metodi primerjave in sinteze, kjer smo postopek raziskovanja nadgradili zzdruževanjem in sestavljanjem preprostih misli v smiselne zaključke.Ugotovitve:Rezultati kažejo, da je bilo pri izvajanju ukrepov za zajezitev virusa vobdobju pandemije pri nas res zaznati več primerov uporabe vodnega curkakot v obdobju prej. Ugotovitve kažejo tudi, da je zakonska ureditev uporabevodnega curka kot prisilnega sredstva policije med državami članicami EUrelativno podobna, z nekaj izjemami. Tako pri nas kot drugje je na tem področjuprostora za kar nekaj izboljšav, o katerih bo treba razmisliti v prihodnosti.Praktična uporabnost:Prispevek predstavlja preglednost ureditve prisilnega sredstva v državahEU v primerjavi s Slovenijo. Kot je ugotovljeno, drugje pri pogojih uporabe nisozelo natančni in puščajo odprte možnosti zlasti pri dodajanju plinskih sredstevv vodni curek. Vse to pa nakazuje na nujnost po natančni opredelitvi uporabevodnega curka z raznimi dodatki pri njegovi uporabi. Izvirnost/pomembnost prispevka:O uporabi vodnega curka ni bilo opravljenih veliko raziskav in se ji niposvečalo veliko pozornosti, vse dokler se to prisilno sredstvo ni začelo uporabljatiob vzpostavljanju javnega reda in miru ob množičnih kršitvah.
Keywords: Javni red in mir; množična kršitev; Policija; pravna ureditev; prisilna sredstva; vodni curek