Geografski vidik obrtno-poslovnih con na slovenskem podeželju - Potočnik Slavič, Irma (IB revija (Ljubljana), 2010)
Obrtno-poslovne cone (OPC) so bile v nekajletnem obdobju gospodarske konjunkture poleg individualne stanovanjske gradnje najhitreje rastoči prostorski pojav v Sloveniji in zlasti na dobro dostopnem slovenskem podeželju. Raziskava je vključila 57 OPC na slovenskem podeželju. V nekaterih elementih so si podobne: večinoma zasedajo manjše površine, kamor se usmerjajo podjetja različnih dejavnosti, potrebujejo upravljavca cone, varovanje objektov, boljšo ponudbo prehranjevalnih in športnih dejavnosti za zaposlene; manjša je občina, bolj so njeni prebivalci ponosni na OPC. Zaradi izredno velike dinamike zahteva njihovo preučevanje zelo pogosto posodabljanje (spremenjene gospodarske razmere, "smrtnost" podjetij, spreminjanje števila zaposlenih, spremembe na trgu, selitev podjetij itd.).
Keywords: podeželje; rural area; obrt; poslovne cone; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija