Optimization of the drilling parameters for the cutting forces in B4C-reinforced Al-7XXX-series alloys based on the Taguchi method - Taşkesen, Ahmet (Materiali in tehnologije, 2013)
V tej študiji so bili narejeni preizkusi vrtanja kompozita na osnovi aluminija, ojačanega z borovim karbidom (B4C) in izdelanega po postopku prašne metalurgije (PM), s tremi različnimi svedri in pri suhem vrtanju. Za določitev mehanskih lastnosti izdelanega kompozita je bila izmerjena trdota in opravljeni so bili natezni preizkusi. Poleg tega so bili določeni s Taguchijevo eksperimentalno tehniko parametri obdelave, kot so hitrost rezanja, hitrost podajanja, delež delcev, material za orodje za rezanje in njihov vpliv na potisno silo ter navor pri rezanju. Parametri rezanja so bili optimirani glede na sile rezanja (potisna sila in navor). Poleg tega je bila narejena analiza variance (ANOVA), da bi dobili stopnjo vpliva parametrov. Ugotovljeno je bilo, da sta najbolj vplivna kontrolna faktorja na sile rezanja delež delcev in hitrost podajanja. Skladno z rezultati preizkusov potisna sila in navor močno narasteta, če se poveča hitrost podajanja ali poveča vsebnost delcev. Po drugi strani so razmeroma majhni vplivi materiala svedra in medsebojni vpliv faktorjev na sile rezanja.
Keywords: composites; kompoziti; powder metallurgy; prašna metalurgija; drilling; vrtanje; sila rezanja; cutting force; Navar; navor; torque; Taguchi method; Taguchijeva metoda