Cross-border socio-economic impact of gas terminal projects in the Gulf of Trieste and at Žavlje/Zaule on the Slovenian tourist trade - Tkalčič, Marjan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
Italija načrtuje gradnjo dveh plinskih terminalov v neposredni bližini slovensko-italijanske državne meje. Pričujoči prispevek je ekspertna ocena čezmejnih vplivov načrtovanih plinskih terminalov na turistično gospodarstvo Slovenske Istre in Krasa, v kateri je prikazano stanje in potencialni vpliv načrtovanih plinskih terminalov. Vplivi izvedbe posega na okolje so podani opisno, na podlagi ocenjevalne lestvice vplivov na turizem. V diskusiji so predlagani omilitveni ukrepi s katerimi bi lahko zmanjšali vplive na okolje.
Keywords: environmental protection; Gulf of Trieste; Italija; Italy; onesnaževanje okolja; plinski terminali; Slovenia; Slovenija; sustainable development; tourism; trajnostni razvoj; Tržaški zaliv; turizem; varstvo okolja