A beam-split and gain-enhanced patch antenna using metamaterial superstrate for wireless communications - Bashar, Bashar S. (Informacije MIDEM, 2025)
Članek predlaga večpasovno anteno na osnovi metamateriala (MTM) za razdelitev snopa in izboljšanje dobička. Pri tem se osredotočamo na razvoj pametne antene s tehniko metamaterialnega superstrata za sodobne brezžične aplikacije. Predlagana antena je sestavljena iz dveh krpic, prva je kvadratne oblike in je nameščena na substrat Taconic FR-30, sledi ji druga krpica, zgrajena kot meandrski obroč z dvema krakoma za povečanje generiranih frekvenčnih pasov. Predlagana krpica je v obliki črke U, da se zagotovi, da se antenski žarek razdeli na želene frekvenčne pasove. Poleg tega se za vzbujanje druge krpice uporablja kapacitivi sklop, medtem ko se prva krpica vzbuja s prevodnostjo z diskretnim priključkom 50 ?. Poleg tega je zasnovana in nameščena metapovršinska plast na drugo krpico kot superstrat za povečanje ojačitev antene. Rezultati kažejo največje ojačenje 8 dBi pri frekvenci 4,2 GHz z največjimi dimenzijami 108 × 108 mm2. Poleg tega antena deluje v dodatnih frekvenčnih pasovih (2,6 GHz, 4,2 GHz in 5,6 GHz) z najmanjšim koeficientom odboja -16,8 dB, -12,3 dB in -30,6 dB. Predlagana antena je zasnovana in analizirana s simulatorjem CST MWS.
Keywords: beam splitting; delitev žarka; gain; krpična antena; metamaterial; ojačenje; patch antenna; superstrat; superstrate