Influence of rotor structure on cogging torque in a surface-mounted PM-generator - Greconici, Marian (JET on-line, 2019)
Članek obravnava analizo samodržnega vrtilnega momenta generatorja s površinsko nameščenimi trajnimi magneti z namenom določitve konstrukcijskih izboljšav oz. metod za zmanjšanje tovrstnega vrtilnega momenta. Obravnavan je štiri polni generator s površinsko nameščenimi trajnimi magneti pri čemer je analiza izvedena z uporabo metode končnih elementov (MKE). V prispevku so analizirane možnosti za zmanjšanje samodržnega vrtilnega momenta z uvedbo asimetrije na rotorju. Analizirana sta dva tipa asimetrije: spremenjena dolžina obodnega loka trajnih magnetov in zamik trajnih magnetov. Pridobljeni numerični rezultati za asimetrične primere so primerjani z simetričnimi. V zaključku sledi razprava v zvezi s pridobljenimi rezultati numeričnih simulacij.
Keywords: cogging torque; electrical machines; električni stroji; FEM analysis; generatorji; metoda končnih elementov; rotorji; surface-mounted PM generator; trajni magneti