Cytogenetic analysis of peripheral blood lymphocytes after arteriography (exposure to x-rays and contrast medium) - Popova, Ljubomira (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Namen citogenetske raziskave je bil ugotoviti učinek diagnostične arteriografije na limfocite periferne krvi pri 29 bolnikih. Metode. Periferne vzorce krvi smo odvzeli 22 bolnikom, ki so bili napoteni na ledvično arteriografijo in 7 bolnikom napotenim na možgansko arteriografijo (17 moškim in 12 ženskam, starim 13 - 68 let). Citogenetska analiza limfocitov periferne krvi je bila narejena pred preiskavo, neposredno po preiskavi in 24 ur kasneje. Vstopno kožno dozo sevanja med celotno rentgensko preiskavo smo merili s termoluminescentnim dozimetrom in je bila 0,03-0,30 Gy. Uporabili smokontrastno sredstva z nizko in visoko osmolarnostjo. Genotoksičnost smo ocenjevali s pogostnostjo kromosomskih aberacij in mikronukleusov. Rezultati. Pogostnost kromosomskih aberacij in mikronukleusov v limfocitih periferne krvije bila značilno višja po arteriografiji, kot pa jih je bilo pred njo. Število kromosomskih aberacij se je skoraj podvojilo in je po 24 urah ostalo nespremenjeno. Zaključki. Rentgenske preiskave z jodnim kontrastnim sredstvom,kot je arteriografija, lahko statistično značilno zvišajo število citogenetskih poškodb v limfocitih periferne krvi.
Keywords: Adverse Effects; Angiografija; Angiography; Chromosome Aberrations; citodiagnostika; diagnostika; Kromosomske aberacije; Limfociti; Lymphocytes; Micronucleus Tests; Mikronukleusni testi; Radiation Effects