Matematično modeliranje prirasta kosmov v biokemijskih reaktorjih - Panjan, Jože (Acta hydrotechnica, 1999)
V bazenu za poživljanje - biološkem reaktorju, v katerem v bistvu pospešeno poteka naravno samočiščenje, želimo pretvoriti raztopljene in neusedljive snovi v usedljivo obliko. To nam omogočajo mikroorganizmi, ki tvorijo razpršeno biološko maso v vodi biokemijskega reaktorja. Da pride do rasti mikroorganizmov, mora odpadna voda zadostiti najmanjšim pogojem za njihovo rast. Organizmi v poživljenem blatu prevzamejo organsko in delno mineralno snov iz odpadne vode in jo spreminjajo v nove organizme. Ti potem tvorijo kosme poživljenega blata v naknadnih (sekundarnih) usedalnikih. Procese prirasta kosmov lahko ocenjujemo experimentalno pa tudi z matematičnimi modeli. Pri matematičnem modeliranju uporabljamo enačbe difuzije glukoze (sladkorja) in kisika v kosem. Prikazali bomo matematične modele za kosme okrogle, cilindrične in diskaste oblike ter enačbo za strižne sile, ki določajo največjo velikost kosmov v reaktorju ter enačbo za stabilnost kosmov
Keywords: biological reactor; biološki reaktorji; blato; flocks; kosmi; matematični modeli; mathematical model; microorganisms; mikroorganizmi; sludge