ŽENSKI SVET. LETO XVI. / MAT / ŠT. 5 ZdraTstro Čudodelna zelišča Na deželi, v marsilcateri vasi žive stare žene ah atari možje, ki znajo za skoraj vsako bolezen svetovati Caj iz posebnih zelišč. Zdravljenje s Šaranjem, pravi ljudstvo, Iri se ne zaveda, da je često ozdravljenje res nekam čarobno, nepričakovano, osupljivo. V preteklosti, ki ni še tako davna, ni zdravniška veda še ničesar vedela o bakterijah, o belih -in rdečih telescih v . krvi, o hormonih, o serumih in injekcijah čudodelnih preparatov. A pomagala si je pri različnih boleznih z zelišči, ali čaji Te idile je že dolgo konec. Ne povsem po pravici. To dokazuje dejstvo, da se moderna medicinska veda počasi vi-ača k starim, skoraj pozabljenim receptom srednjega veka in preiskuje njih učinkovitost. Neredki moderni zdravilni preparat izvira IZ preizkušenih zelišč naših prapraiahic /ehščarji po deželi uživajo med ljudstvom mnogo vere, in kakor vemo, vera že sama pomaga marsikdaj. Seveda se ljudstvo tudi več-' krat vara in plača svojo vero s trajnim pohab-Ijenjem, hiranjem in celo s smrtjo. K zeliščar-jem pa prihajajo tudi . izomikanci Ako je zehäcar pošten in ros izkušen, je mogoče, da bolniku koristi ah mu vsaj ne škoduje Za marsikatero telesno nadlogo in lažjo, čeprav zelo neprijetno bolezen pa poznajo zeKščarji uspešna zdravila. Gorje pa onemu, ki se na milost in nemilost preda mazaču ali mazački-konjederki! O teh mazačih mislijo nekateri, da poznajo skrivna, čudodelna zdravila, tajne zagovore in čudne molitve, ki pa so bližje viragu kakor Bogii. Zdravnik pozna vsako mišico, vsako koščico človeškega telesa, pozna sestavine rastlinskih, živalskih in rudninskih snovi, učil se je eta in leta po bolnišnicah, kjer je imel priliko opazovati najra-iličnejše bolezni ter načine zdravljenja. Zato ni mogoče, da hi niazač več vedel kakor izkušen zdravnik. Res pa je, da imajo nekateri ljudje poseben dar za opa-žovanje snovanja v naravi, za učinek raznih rastlin na živalsko in človeško telo. To so rojeni zdravniki; marsikateri izmed njih bi nemara postal dobrotnik trpečega človeštva, ako bi bil našel priliko, da se strokovno izuči in praktično izvežba. Mleko — moda IIa, uživanje mleka postaja moda. Uvajajo pa to modo filmske zvezdnice iz Hollywoöda, kl ne samo da mleko pijejo in se z mlečnimi jedrni hranijo, temveč se tudi z mlekom umivajo m se nekatere baje celo v mleku — kopljejo. ^ ^ Za marsikaj, kar se je po modrih zahtevah m navodihh zdravstva in higijene udomačilo tudi med navadnimi Zemljani, se imamo zahvaliti modi. Cesto je moda polna nemogočih kapric, smešna, pretirana je, a prinaša tudi mnogo koristnega. Se pred manj kakor pol stoletja so veljala za najlepša ona dekleta, ki so bila «bela kot mleko», nežna in plaha. Zato so se ženske s sončniki in pahljačami skrivale pred sončnimi žarki in so tičale zaprte med Sturmi stenami. Dandanes pa se je ljudski okus popolnoma izpremenil. Zdravje je postalo lepota. Žal je na soncu in na zraku zarjavel obraz, mično je v delu in športu razgibano in po pravilih zdravstva hranejiio in zato vitko telo. Toda sprva je bila moda tista, ki je pognala svet v gore na zrak in sonce, v sneg in na- led. Moda je uvedla kopalnice, je odpravila kakor oklep trde steznike. Cesar ne dosežejo modrijani, učenjaki, pa najsi propoviedujejo še s tako prepričevalno vnemo, modi se posreči vse izlalika. In tako je tudi mleko postalo moda. Temu ali onemu je ta moda morda potrebno zlo. Moški,^ ki so v mladih in tudi v zrelih letih prenasičali svoje telo s preobilno in predobro hrano, z alkoholom in nikotinom, pijo — radi ah neradi — mleko in jedo mlečne jedi, da si uravnajo želodec in preženejo iz telesa razne strupe. Kajti tudi brez kulinaričnih dobrot in celo brez pijače in kajenja je življenje vseeno lepo, zato se odrekajo vsemu, samo da ozdravijo. y splošnem pa ljudje ndeko v resnici radi uživajo. Saj mleko je zdravo in predaja telesu hrano v prijetni, lahko prebavljivi obliki. IVTleko vsebuje vitamine in redilne snovi: beljakovine, maščobo, sladkor in rudninske snovi v taki popolnosti, kakor jili najdemo pri nialokaterem drugem živilu. Dva in pol litra mleka ima isto hranilno vrednost kakor 1 kg" mesa, a ima pred mesom veliko prednost, da je cenejše, mhogo lažje prebavljivo in dosti bolj zdravo. Klice mlečne kisline, ki so v mleku, so najhujše sovražnice vseh gnilobnih klic ali bakterij in jih sproti pokončujejo. Kdor uživa mnogo mleka, uživa protistrupe in vničuje na ta način v telesu različne strupe s tem, da jih nara\'!nim potom izloča. Nekatera velika podjetja, kjer so delavci izpostavljeni sti-upenim vplivom svinca, kakor n. pr. v tiskarnah, škrbe za to, da doLe delavci dovolj mleka kot proti- .33 strup. A takih modemih, socialno čutečih podjetij je .seve äe prav. malo. Stavci, njih matere in iene bi morale skrbeti za to, da dobe čim več mkka delavci, ki imajo opravka s svbicem. A tudi sicer postreiimo odraslim m še prav posebno otrokom z mlekom ob vsaki priliki, ker je zdravo, okusno in cenejše kaltor katerakoli druga opojna ali brezalkoholna pijača. Kjer je mogoče, naj bi bilo mleko zjutraj, opoldne in zvečer na mizi. Zvezdnica filma pravi: Pijem mleko in jem" mlečne izdelke, da ostanem lepa, švežs, vitka in mlada. — RE pa: dostavljamo: Ne uživajmo mleka zato", da -bi shujšale, uživajmo ga zato, da ostanemo lahke, zdrave in krepke, da bo naša polt gladka in čista. Posnemajo nas tudi moški. Vse bolj cenijo . mleko, ker vedo, da jih obvaruje zaštmpljenja z nikotinom, da krepi živce in poživlja delu-vanje možganov. Pijmo mleko, jejmo kislo mleko, jogurt m vseh vrst mlečne izdelke! Izkušnje novodobne prehrane, nas uče, da je mleko najbolj zdrava pijača in da so . mlečni izdelki najprimernejša jed. Mleko daje zdravje in lepoto. Higijena rok. Prav za prav je samo ob sebi ■ razumljivo, da si roke tolikokrat očistimo, kolikokrat jih onesnažimo, gotovo pa vsaj vsako- krat pred jedjo. .Posebno pozornost je obračati na nohte. V' nesnagi za nohti se' različne bolezenske kali najtrdovratneje drže. Pri otrokih, ki so lazili .po tleh, so zdravniki z mikrosko-. pičnimi poizkusi v zanohtni nesnagi našli bacile j etike." V kakšni nevarnosti so torej taki zane-mai-jeni otroci, ki si — kar je splcišna otroška navada — roke pogostoma vtikajo v usta. Treba je torej' tudi nohte temeljito snažiti; in sicer nam služi za to krtačica. 2 njo, z,milom in 2 gorko ■ vodo si roke in nohte temeljito 'osnažimo in obenem razkužimo. Snaženje nohtov je nekaj tako važnega, da moramo že majhne otroke na to navaditi. Vsakemu otroku' mora biti samo ob sebi umljivo, da si vsak dan večkrat, na vsak način pa zjutraj pred obedom in večerjo očisti,roke in že posebej nohte, s krta-, čico in.milom. Čistost in snaznost nohtov ni le znak kulture, temveč obenem t:udi ena . najvažnejših zahtev higijene. K. higijeni rok spada tudi, da .so nohti'gladko posteiženi in da ne presegajo prstov. Človek ni' žival' roparica in ne potrebuje krempljev. ^^ Proti zaprtiu 0(las ttl. S br. yi3l II. H. 19» Materidstro Dajaj iz srca! Časi so težki- in dajemo lahko prav malo, «kronco», «nežko», redkokdaj ves dinar.'Tudi oblek in obutev nimamo več toliko, kolikor smo jih -imeli. Vsako reč desetkrat obrnemo, to se pravi: skrijemo za priliko, ko so .'celo cunje dobrodošlo darilo kakemu siromaku. Vse se je izpremenilo, tudi berači. Včasih so nam .trkali na vrata: le starke, starci, sirote, pohabljenci. Dandanes trkajo tudi ljudje, oblečeni kakor gospoda in mnogo je mladih obrazov. Podeseto-rilo se je število prosilcev pred vrati, nam pa so se zmanjšali dohodki la 25, 35, celo 50%. ICxinkurenca med prosjaki je zlasti' pozimi neznosna, a naša stiska zmerom občutoejša. Kič ni čudno, da so prosjaki ogorčeni in smo mi, ker ne moremo kakor bi radi, včasih slabe volje in.vnešaj najprej z malo zajemalko mrzle TOde, potem z zavarkom od leče, stresi vanj lečo, premešaj in daj, da še nekaj časa vre.. Zelnata mineštra. Zloži v lonec 60 dkg opranega in ožetega kislega zelja, zrezanega počez na kratke rezance. Potresi ga s sesekljano čebulo, dodaj 30 dkg na kocke zrezane s™že svmjine od pleča ali stegna, 20 dkg prekaje-nega, tudi na kocke zrezanega svinjskega mesa od reberc ali od šinjeka ter 5 dkg na majhne kocke zrezane slanine. Dobro premešaj in nalij na to toliko pičlo slane vode, da pokriva zmes. Kuhaj na zmernem ognju tako dolgo, da je vse mehko. Potem napravi svetlo prežganje xz 4 dkg masti in 1 žlice moke in ga razmešaj s pol skodelice dobre kisle smetane in pol kavne žličke mile paprike. Primešaj prejšnjemu, prevri in daj na mizo s krompirjem v oblicah. Ako bi bilo pregosto, zalij nekoliko s kostno ali govejo juho. .37 Krompirjevi svalki. Skuhaj krompir, v oblicah, olupi vročega in ga pretlači. Ko se ohladi, primešaj i jajce, 6 dkg presnega inasla, soli in polovico toliko moke kot je krompirja. Zgneti v srednjetrdo testo, ki ga razreži na več koščkov. Vsakega izmed njih razvaljaj na . .deski z rokami v dolg, 6—7 mm debel pram. Te prame reireži na 4 cm dolge svalke, ki aaj bodo proti obema koncema okoničeni. Kuhaj sValke 6 do 8 minut na slanem kropu, - Potem jili bdcedi, ohlij 7 mrzlo vodo in ponovno odcedi. Ko se osuše,, jih prepraži na presnem maslu in drob-tinali. Serviraj jih k mesu v omaki. Lahko pa jih tudi osladiš s sladkorjem, jim primešaš zmletega maka in jih daS kot samostojno jed na mizo. — Morda ni vsakomur znano, da krom-• pirjevo testo ne sme stati, ker postane sicer premehko. Slano pecivo. Zgneti v precej trdo testo .•20 dkg. möke, 13 dkg kuhanega, nastrganega' krompirja, 12 dkg presnega masla, celo jajce in ščep soli. Razvaljaj potem, ko. je testo počivalo pol ure, prereži testo na dva enaka dela, položi ju- na pekač, posipan z moko. En del po-maii z jajcön in potresi s soljo, drugega pa pusti praznega, Speci pecivo .zlatonimeno. Ko se ohladi, namaži prazni del s presnim maslom in položi nanj s soljo posipani del tako, da bo sol na vrhnji strani; potem raireži na štiri-oglate koščke. Jajnine, rezance in druge preproste močnatc jedi treba kuhati v kropu narahlo, da imajo dovolj prostora; le na ta uaČin kiihane narastejo. in se -ne .sprimejo.. Za pol kg jajnin potrebuješ 2—3 litra.vode. Ko so- toliko mehke, da jih z lahkoto pregrizneš ali bre« ovire s pritiskom dveh prstov razpoloviš, so dovolj kuhane. Odcedi jih, oblij na hitro z inrzlo vodo. in jih takoj odredi. Ako hoče jajnine, rezance ali žličnike opoHne skuhati za večerjo, tedaj pusti kub-ane v sveži vodi; šele pred uporabo jih odcedi, in ko se nekoliko osuše, jih pre-praži na maslu in drobtinah; niti najrnanj se jim ne pozna, da niso bili pravkar skuhani. Uporabljaj pa po možnosti boljše vrste jajnin^ ker se nakuhajo in jih je zato manj treha. Jajnine v paradižnikovi omaki. Skuhaj jajnine po prej navedenih, navodilih, oblij odce-jene z mrzlo vodo in jih ponovno odcedi ter prepraži v odkriti posodi na presnem maslu, kar traja 8—10 minut. Medtem pripravi paradižnikovo omako na sledeči način:' Na šest dkg presnega ali kuhanega masla larumeni + dkg mbke, ali.-polovico moke, polovico presejanih iemeljnih. drobtin. Dodaj toliko paradižiiikove triezge, da postane prežganje lepo. rdeče. Začini s 'soljo, polno žlico sladkorne- sipe in sokom četrt limone in zali] s kostno ali . govejo. juho, da dobiš pravilno gosto omako. Kuhaj jo' polagoma 10—12 minut. Ako treba jo okisaj Se. z milim vinskim kisom ter dodaj- po .okusu tudi nekoliko cimeta in če treba, -še sladkorja. • Nakupiči viroče jajnine v plitko skledo; potresi jih po vrhu z nastrganim domaČim sirom, paradižnikovo omako pa daj v- posebni skledici na mizo. A tudi sir lahko serviraš zase v posebni posodi. Ocvrt svinjski jezik. Kuhaj prav do mehkega . 2 sveža svinjska jezika v slani vodi, kateri- si . pridejala vso jušno zelenjavo. Potegni kožo z ■jezikov, zreži ju na poševne rezine, ki jih povaljaj- v moki, raztepenem jajcu- in drobtinam-in jih OCTTi na- masti. Serviraj jezike s kakršno--' koli solato. Juho, v kateri sta se jezika kuhala,-porabi 2a zelenjavno juho ali za smetanovo, čorbo. Vanilijev sladkor si lahka napravimo sami-V pločevinasto zaklopnico, ki se dobro zapira, stresi' približna četrt kg presejane sladkorne moke (sladkor v prahu). Vmes položi podolgem razcepljeno šibico' vanilije, tako da jo sladkor popolnoma pokriva. Zapri zaklopničo in jo pusti nekaj dni na suliem kraju, da se- sladkor navzame vänilijevega vonja, Potein spravi vanilijev sladkor v kozarec, ki ga dobro zapri, natresi v zaklopnico" novega sladkorja in iopet deni vmes narezano vanilijo. Tako postopaj tako dolgo, dokler oddaja vanilija dovolj vonja. - Zmešaj končno ves . pridobljeni vanilijev sladkor" in ga hrani, v zaprtih .posodah. Slane palčiće. Enako težo presnega' masla, soli,, moke in sunega pretlačenega kravjega, sira hitro na deski zgneti v testo. Razvaljaj ga -in zreži s kolescem na palčiće ali trake. Razrezane na deski namaži. i-raztepenim jajcem, posipaj s kimljem in soljo in peci v pečici na nenamažanem pekaču. Se boljše'so, ako up.orab-■ IjaS namesto kravjega sira parmezan ali kak drug sir. Namesto presnega masla vzameš lajiko tudi enako težo tropih, t. j. tvarina, ki. pri kuhanju presnega masla ostane na dnu posode. Tako slano pecivo .je posebno krhko in ima prijeten okus. Praktična nayodila Red v omarah Reden človek posveča dovolj skrbi tudi oblekam in perilu ter omaram, kjer je Vse to spravljeno. S tem si prihrani precej denarja; razen tega pa je zmeraj brezhibno oblečen. Redno čiščenje, popravljanje in likanje obleke mnogo pripomore, da ostane dolgo Čedna in da. traja, dalje časa. Obleko, krila, kostume, plašče, jopiče in oprave obešamo v omare po možnosti tako, da niso posamezni 'komadi pretesno skupaj in se torej ne mečkajo. Kjer je .to mogoče naj vsaka obleka visi na svojem, prav za njo primernem obešalniku ..Obleko, ki smo jo pravkar slekli, ne obešajmo takoj v omaro, posebno ne, ako smo bili v zakajenih prostorih, n. pr. v kavarni s Vsako obleko treba najprej prezračiti in Če je ugodno vreme, tudi na zraku', prevetriti. Potem jo lahko spravimo, a šele tedaj, kO' smo jo do čistega skrtačili. Moška obleka zahteva posebno skrb in nego. .38 Kalodont-ova ustna voda čudovito osvežuje Ali morcJa fudi Vr 3£e vedno ničesar ne ukrenete proti nevarnemu zobnemu kamnu? Ne čakajte, da se Vam bodo začeli zobje majati, uporabljajte rajši takoj Sargov Kalodont! To je v Jugoslaviji edina zobna krema, ki vsebuje sulforicinoleat, ki od stran i polagoma zobni kamen in prepreči, da se ne napravi na novo. SAR CD V Treba jo je vsak dan očistiti. 2epe suknje in hlač moramo od časa do časa obrniti, prav tako hlače same, da lahko skrtačimo vse robove na notranji strani, kjer se. nabira, največ prahu ... Za praWlno čiščenje potrebujemo dve različni ščetki, ker ne kaže ovratnika, rokavov, hrbtnega in • prednjega dela čistiti z isto šče.tko,. s k^ero , smo čistili, robove hlač, ki šo bih gotovo zelo praäni,. ihorda tudi blatni. Razne madeže, treba takoj odstraniti; dokler so še sveii, je dosti manj dela 4 njimi. Ako je kje kaj raztrganega, moramo vse nedostatke po možnosti takoj popraviti in zašiti. Ko je obleka zlikana, je ne obešajmo takoj v omaro; para, ki se pi-oizvaja pri likanju, se mora prej ohladiti in vsa vlaga posuš^iti. .Za moške obleke so najprimernejši dvojnati obeiftlniki, ker imajo poseben del tudi za hlače. .39 A tudi za žensko obleko so dvojiiati obešalniki pripravni, ker se na njih. bolje čuva oblika ram in rokavov. Zelo praktično je, ako lesene ali kovinaste obešalnike preoblečemo s platnom ali kako podobno tkanino. Volnenega blaga pa ne uporabljamo ^a. to, ker se v volni radi vgne-zdijo molji. Pametno je, da visi skupaj po vrsti' obleka, ki je ne nosimo vsak dan; preko nje razpro-stremo slabo lanko rjuho ali kako ceneno platno; tako jo obvarujemo najmanjšega prahu. Za ko-žiihovino se dobe' posebne papirnate vreče, ki so impregnirane proti moljem. Pasovi, šali, rutice, ki spadajo k ženski obleki, naj vise skupaj na posebnem mestu, da ni ne-• potrebnega iskanja. V ta namen si lahko pritrdimo na notranjo stran omarnih vrat z risalnimi žebljički vrvico ali trak, ki sega malo manj kakor od desnega do levega roba vrat. Na • to vrvico obešamo vso našteto drobnarijo. — Lahko pa tudi v notranji (spodnji) rob navadnega lesenega obešalnika, pritrdimo v presledkih 6 do 8 — 2a en obešalnik — skrivljcne železne, kljukice; na te -kljukice privežemo 7.apone, kakoršne uporabljamo pri obešanju perila, da ga veter ne odnese. V vsako zapono pripnemo po 1—2- pasova. Šale i. dr., tako da vise od zgoraj navzdol. Tudi ta način_ shranjevanja je praktičen. Uporaben je prav tako za kravate, tembolj, ker ima gospod vse pred seboj in mu ni treba dolgo izberati. Vsekakor v škatlji hitreje nastane zmešnjava. Čevlji, snežke in galoše ne spadajo v omaro, ker morajo biti na zraku. Zanje je najprimernejša polica, ki naj jo zakriva zastor. Posebno primerno je, "ako so posamezne police za čevlje sestavljene iz letev; med njimi naj bo vedno par cm presledka, da more zrak tudi od spodnje strani do obutve. Razume se, da treba čevlje imeti na kopitih, posebno če smo slekli vlažne. Le tako ohranijo dolgo lepo obliko. Omare treba vsaj štirilarat na leto popolnoma izprazniti, izbrisati in znotraj s terpen-tinom lahko namazati. Tako natančno čiščenje je najzanesljivejše sredstvo proti moljem, ki ne trpe, da bi jih vznemirjali. Prav kakor, omaram za obleko, moramo posvečati pozornost tudi perilnim omaram. Večkrat treba perilo preložiti in ga že pri vlaganju preiirejati vedno tako,, da pridejo spodnje plasti nawgor, da se torej vsi komadi približno enako \iporabljajo. Ako leži perilo dolgo na kupu, porumeni; če je prostor količkaj vlažen, pa začne perilo celo prepereti. Naše prababice in babice so vlagale med perilo sivkine (lavendljeve) vršičke, vijolice, kutine; te vonjave nam starim še dandanes vzbujajo čut prijetne domačnosti. V ostalem pa: dovolj mila, pridne roke, zrak in sonce, vse to daje perilu najprijetnejši vonj. Od robca do zastorja! Tak naslov nosijo navadno katalogi, ki . nudijo pregled potrebnega perila v gospodinjstvu. Ravno tako obsežna je mogočnost uporabe Schickt ove ga Radiona, kateri je danes najidealnejše sredstvo za pranje vsakega perila. Snaženje stekla na oknih gre prav hitro izpod rok, ako postopamo takole: Mokro in ožeto icrpo potakni v zmleto kredo (Schlemmlireide), da se je dobro oprime; potem drgni s krpo po steklu samo toliko, da namažeš vso šipo z zmleto kredo. Počakaj, da se posuši, nakar izbriši z mehko suho krpo. Razume se, da treba pri začetnem delu krpo večkrat zmočiti in pi-avi toli-krat tudi potakniti v kredo. — Ako zmočiš zmleto kredo z gorilnim Špii-itom, je snaženje še uspešnejše, ker špirit raztopi tudi najhujšo nesnago in se snov hitro suši. Izvrstno čistilno sredstvo. Zmešaj pol kilograma krede in pol kilograma v prah zdrobljenega Jalovca (Bimsfetcin) in hrani to na suhem v pločevinasti zaklopnici ali v kozarcu, kakor-šnega uporabljaš za sadje. Ta mešanica lepo osnaži štedilnikovo ploščo, kopalne kadi, vse pločevinaste posode, nože, vilice in tudi aluminijasto ter bakreno posodo., Uporabljaj kar suh prah.. Roke očistiš raznih madežev. Ako si si urna-zala roke z oljnatimi barvami, tedaj si jih odrgni z zmleto gorčico, nakar jih umij z gorko vodo in milom. Tudi bencin ali terpentin raztopi oljnate madeže; toda \iporabljati ga smeš le, če nimaš na rokah niti najmanjše ranice. Sm.olo in kolomaz odstraniš s petrolejem, olje in maščobo z bencinom. Končno čistilno sredstvo pa sta vedno topla voda in milo. Madeže od borovnic, malin, črnega vina odpraviš z rok, ako nekoliko mokre roke držiš nad žviepljevim dimom in jih potem dobro umiješ. Ako slika na steni ne visi ravno, nalepi narobe ob robu desne in leve strani dva enaka tanka kolobarčka probkovine, ki ju odreži od zamaška; slika se ne bo več premikala in bo visela ravno. Muhe se ne približajo mesu, alco ga pokriješ s svežo čebulo, narezano na kolobarčke. Ali pa pokrij meso s steklenimi zvonci ali ga zapri v hladilnico. 2ivila, ki so zadehnela in so dobila vonj po plesnivbsti, izpostavi solncu in zraku in jih večkrat premešaj, pa bodo zopet dobra in okusna. To velja zlasti za ješprenček, fižol, grah, riž, zdrob, kašo, posušeno sadje in suho zelenjavo. Vendar pomni, da je viedno bolje pravočasno preprečiti, kakor potem popravljati. Zato hrani vsa ta in podobna živila na zraku in na suhem mestu ter jih včasih tudi pretresi v drugo posodo, oziroma vrečo. Potic, šartljev ter drugih sladic iz shajanega testa ne puščaj v kalupih, da bi se v njih ohladile; kmalu potem, ko jih vzameš iz pečice, jih zvrni na lesene krožnike ali na deske in jih pokrij s prtičem, da nekoliko odnehajo. .40