Information policy and the public sphere - Brüggemann, Michael (Javnost (Ljubljana), 2010)
Na primeru komuniciranja EU članek obravnava odnose med komunikacijsko dejavnostjo javnih oblasti in javno sfero. Tradicionalne teorije javne sfere obravnavajo vladne komunikacije kot nezaželen poseg, ki omejuje svobodno in odprto razpravljanje. Ta članek pa dokazuje, da je treba vladne odnose z javnostmi analizirati kot del izvajanja informacijske politike, ki vključuje tudi pravico državljanov do dostopa do dokumentov in informacij. Ali informacijska politika omejuje ali podpira svobodno razpravo, je empirično vprašanje, na katerega članke odgovarja s primerom informacijske politike Evropske komisije po letu 2000. Kot odgovor na izziv, kako približati Evropo pretežno nezainteresiranim občinstvom, je Evropska komisija izvedla reform svojih komunikacij, da bi okrepila evropsko javno sfero s povečevanjemm preglednosti evropskega vladovanja in z dialogom z državljani. Študija kaže, da EU ni izpolnila svoje obljube o dialogu in da lahko preglednost še izboljša. Informacijska politika komisije je usmerjena k normativno sprejemljivim ciljem, vendar uporablja neučinkovita sredstva. Informacijska politika ni propagandna, ampak neučinkovita. Poudarek na odnosih z mediji bi lahko povečali učinkovitost odnosov z javnostmi pri doseganju širše javnosti. Če novinarstvo deluje kot njen nujni korektiv in so državljani opolnomočeni s pravico dostopa do informacij, bi lahko informacijska politika prispevala k živahni transnacionalni javni sferi.
Keywords: European Union; Evropska unija; authority; oblast; javnost; javna sfera; komuniciranje; communication; informiranje; odnosi z javnostmi