Pravna argumentacija v praksi - Novak, Marko (knjige, 2018)
Pravno odločanje ni le mehanična uporaba pravnega besedila (ustave, zakona) v konkretnem primeru in samovoljno dejanje sodnika, saj smo v pravni državi vsi zavezani pravu. To velja zlasti za pravnike, ki naj bi bili drugim zgled. Pri tem ima posebno vlogo argumentacija v pravu, ki pomeni, da sodnik prevzame odgovornost za svojo vrednostno odločitev. To mora seveda utemeljiti z razlogi ali argumenti. Slednji morajo prestati test razumnosti ali racionalnosti, ki ga bolj ali manj zavestno izreka pravni avditorij. Aktualen, jedrnat, jasen in praktičen priročnik! Poznavanje palete argumentov omogoča uspešnejše utemeljevanje pravnih odločitev, bodisi da gre za sodnike, odvetnike, tožilce, druge pravnike bodisi laike, katerih spori se lahko hitro znajdejo pred roko pravice. To še toliko bolj velja za študente prava, ki se argumentiranja v pravu šele učijo. Med številnimi teoretičnimi pristopi do argumentacije v pravu so nekateri bolj posrečeni od drugih. Ko izhajajo iz pravne prakse, ponujajo koristno ogledalo praksi, da se popravi in izboljša, Obstaja pa tudi nevarnost, da pravni teoretiki ogledalo obrnejo proti sebi in se zaprejo v slonokoščeni stolp samoreferenčnosti in s prakso izgubijo stik. V knjigi Pravna argumentacija v praksi se avtor trudi, da ne bi ponovil te napake in da bi bil s primeri, ki so v njej navedeni, ves čas v stiku s pravno prakso - da bi se od nje učil, a hkrati vanjo vračal svoje ugotovitve.