Primerjava pravic, dolžnosti in pravnih položajev partnerjev istega in različnega spola v Republiki Sloveniji - Rajgelj, Barbara (Podjetje in delo, 2016)
Avtorica v prispevku analizira pravice, dolžnosti in pravne položaje partnerjev istega in različnega spola v slovenskem pravu. Analiza je zasnovana kot kronološki pogled na trideset let postopnega razvoja pravne ureditve istospolnih partnerstev pri nas, s poudarkom na poglobljeni analizi razlikovanja med istospolnimi in raznospolnimi partnerstvi, ki so bila uvedena z Zakonom o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Od njegove uveljavitve leta 2005 so se razlike postopoma zmanjševale, večinoma pa bodo odpravljena z novim Zakonom o partnerski zvezi, ki že velja, uporabljati pa se začne februarja 2017. Izziv za prihodnost, po vsej verjetnosti za ustavnosodno presojo, ostajajo zlasti na področju razmerij do otrok, torej upravičenost do postopkov z biomedicinsko pomočjo ter skupna posvojitev, ki sta po Zakonu o partnerski zvezi za istospolne partnerje še naprej izključeni.
Keywords: človekove pravice; družinsko pravo; istospolna partnerska skupnost; partnerstvo; pravna ureditev; Slovenija; zakonska zveza