Slikovne preiskave - Soltirovska Šalamon, Aneta (Slovenska pediatrija, 2024)
Slikovno diagnosticiranje osrednjega živčevja ima pomembno vlogo pri oceni nevrološkega stanja, načrtovanju zdravljenja in oceni napovedi izida bolnega novorojenčka. Sofisticiranost in visoka zmogljivost slikovnih diagnostičnih metod, ki so na voljo s standardnimi in nastajajočimi tehnikami slikanja osrednjega živčevja, so v zadnjih 40 letih močno napredovale. Skupaj s tem napredkom se je izboljšala klinična oskrba novorojenčkov in nastala so temeljna znanstvena odkritja. Uporaba slikovnih metod v neonatalni populaciji je zdaj stalnica tako v redni klinični praksi kot pri raziskovalnih študijah, namenjenih boljšemu razumevanju patofiziologije bolezni ter razvoju in validaciji možnih novih terapij. Prispevek obravnava pomen slikovnega diagnosticiranja pri prepoznavanju bolezni, zdravljenju in napovedovanju izida pri različnih pridobljenih in prirojenih možganskih nepravilnostih donošenih ter nedonošenih novorojenčkov.
Keywords: magnetnoresonančno slikanje; novorojenček; osrednje živčevje; slikovno diagnosticiranje; ultrazvočna preiskava