Mary Jugg Molek and her first writings - Milanič, Irena (Acta neophilologica, 1999)
Študija poda biografijo ameriške pesnice slovenskega porekla Mary Jugg ter vrednoti njene pesmi nastale pred drugo svetovno vojno. Rojena 9. junija 1909 slovenskim staršem v kraju Mineral, Kansas, je študirala anglistiko in pedagogiko na Državnem učiteljišču Kansasa v Pittsburgu. V dobi Velike ekonomske krize se je preselila v Chicago, kjer je dobila zaposlitev pri centralnem uradu Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ). S prozo in poezijo je začela sodelovati v glasilih SNPJ. L. 1934 se je poročila z Ivanom Molkom, urednikom Prosvete, glasila SNPJ. Ta je l. 1944 izgubil službo pri SNPJ, ker se ni strinjal s politiko SNPJ, ki je podpirala NOB v Jugoslaviji. Mary Jugg je v teh letih študirala pedagogiko na univerzi v Chicagu ter se po diplomi in magisteriju zaposlila kot šolska svetovalka. Po smrti Ivana Molka l. 1962 je delala pri izseljeniškem arhivu državne univerze Minnesote v Minneapolisu, po 1969 pa je živela v Dovru, Delaware, kjer je pripravila Molkovo avtobiografijo za tisk. Umrla je l. 1982. - Njena zgodnja poezija iz tridesetih let je zaznamovana s socialnimi problemi Velike ekonomske krize. V štiridesetih letih se je kot pacifist posvetila mednarodni sceni. Značilne za Mary Jugg so tudi miselno poglobljene pesmi o naravi, kot tudi reminiscence namladost, zlasti na študentska leta. Kot pesnica slovenskih izseljeniških glasil je ustvarila tudi številne priložnostne pesmi ob proslavah prvega maja,ob vstopu v novo leto, ter ob raznih društvenih slovesnostih.
Keywords: Jugg Molek, Mary, 1909-1982; ameriška poezija; emigrantska književnost; slovenski izseljenci