Navigacijski sistemi v skeletni kirurgiji - Štivan, Feri (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Kirurški navigacijski sistemi se vse pogosteje uporabljajo v travmatologiji in ortopediji. Osnova vseh teh naprav je podobna. Različni avtorji opredeljujejo tri glavne komponente, prisotne pri klinični uporabi kirurške navigacije: kirurški objekt, virtualni objekt in navigator. Te tri elemente povezujeta registracija in referenca. Pri uporabi sistema računalniško podprte kostne kirurgije (CAOS) obstaja veliko pasti. Predstavljamo uporabo s prednostmi in slabostmi. Zaključki. Vse več študij govori o prednostih pristopov CAOS pred klasičnimi pri številnih vrstah uporabe. Treba je poznati osnove in omejitve tehničnih načel. Obstaja velik potencial za napačno uporabo teh naprav. Z ekonomskega stališča bo samo optimalna uporaba navigacijskega sistema opravičila velike stroške.
Keywords: Hrbtenica; kirurgija; kirurško zdravljenje; Medenične kosti; navigacijski sistemi; Pelvic Bones; Robotics; Robotika; Spine; Surgery; Traumatology; Travmatologija