Možnosti za znižanje temperature toplotnega vira z absorpcijskimi hladilnimi napravami - Remec, Janko (Strojniški vestnik, 2000)
Povečanje pomembnosti s simultano proizvodnjo elektrike sprožijo toplota in mraz stroge zahteve po uporabi absorpcijskih hladilnikov. Naprave bi morale biti manjše, imeti manjšo hladilno zmogljivost in uporabljsti nizko temperaturno ogrevano vodo pri 90°C ali nižjo. Zaradi tega so potrebne spremembe v konstrukciji generatorja.Padajoči sloj omogoča generatorjem uporabo vroče vode pri nižjih temperaturah. Omenjeni tip generatorjev se izogiba visokim hidrostatičnim tlakom, potrebuje nižje pregretje in zmanjšuje mešanje raztopin. Zaradi tega lahko uporabimo za približno 7°C nižjo temperaturo vroče vode za dosego enakih hladilnih zmogljivosti.
Keywords: generatorji; sloj padajoči; litijev bromid; prenos toplote; hlajenje; absorberji