Nova odkritja o slovenski protestantiki - Ahačič, Kozma (Slavistična revija, 2013)
Prvi slovenski knjigi, Katekizem in Abecednik Primoža Trubarja iz leta 1550, je natisnil tiskar Peter Frentz v mestu Schwäbisch Hall v Nemčiji. Ta ugotovitev temelji na nedavni primerjavi njegovih tiskov s tiski drugih tiskarn in na ponovni analizi virov, ki osvetljujejo nastanek teh dveh Trubarjevih del. V nadaljevanju prispevek opozarja na pet novih najdb protestantskih piscev iz 16. stoletja: glagolski in cirilski Katekizem iz leta 1561, Ta pervi deil Noviga testamenta in Articule Primoža Trubarja iz let 15571558 ter 1562, na magistrsko delo Jurija Dalmatina De catholica et catholicis iz leta 1572, podrobneje pa opisuje novo najdbo drugega ohranjenega izvoda Cerkovne ordninge iz leta 1564 ter poudarja njen pomen in razlike glede na doslej poznani izvod.
Keywords: "Cerkovna ordninga"; 16.st.; bogoslužje; kulturna zgodovina; liturgy; Protestantism; protestantizem; Slovenia; Slovenija; Trubar, Primož, 1508-1586