Teden globalnega učenja - Virtič, Patricia (knjige, 2022)
Priročnik Teden globalnega učenja je namenjen vsem, ki jih zanimajo področja globalnega učenja, transformativnega učenja, vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, izobraževanja o človekovih pravicah, vzgoje za medije, vzgoje za mir … saj pokriva celoten nabor področij, ki jih naslavljajo Agenda 2030 za trajnostni razvoj in cilji trajnostnega razvoja. Med njimi so teme kot so podnebne spremembe, migracije, revščina, lakota, izobraževanje, biotska raznovrstnost, medijska pismenost, trajnostni razvoj, pretirana potrošnja, enakost spolov, neenakosti, mir in pravičnost, razvoj … V prvem delu priročnika so predstavljeni globalno učenje, Mreža za globalno učenje Centra Sever-Jug Sveta Evrope, Agenda 2030 za trajnostni razvoj in cilji trajnostnega razvoja. Slednji so predstavljeni v petih sklopih: ljudje, planet, blaginja, mir, partnerstvo. Drugi del priročnika se osredotoča na Teden globalnega učenja, vsakoletni dogodek, ki poteka tretji teden v novembru. Gre za skupno pobudo, ki se izvaja v partnerstvu z organizacijami in posamezniki iz velikega števila evropskih držav in držav članic Centra Sever-Jug. To je tudi priložnost za počastitev dela, ki so ga med letom opravili izobraževalci in praktiki, ter za promocijo globalnega učenja kot pristopa in orodja za spodbujanje solidarnosti, medkulturnega dialoga ter vrstniškega učenja, trajnostnega življenjskega sloga in trajnostnega razvoja. Namenjen je podpori izobraževalcem pri snovanju, uresničevanju in izvajanju pobud globalnega učenja ter učnih dejavnosti. Vsebuje praktična orodja in zunanje povezave do gradiv. V razdelku Viri so zbrane pomembnejše povezave do programov, spletnih mest, organizacij, orodij in gradiv. Priročnik je nastal v sklopu projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija.